Csontritkulás világnapja 2015. október 15.

Magyarországon minden tizedik embert érinti a csontritkulás problémája, és egyes előrejelzések szerint ez a szám a jövőben emelkedni fog. Bár az újbóli törés ötször nagyobb eséllyel következik be azok körében, akik nem részesülnek megfelelő terápiában, a betegeknek mégis csak kevesebb, mint 20%-a kap megfelelő kezelést. A terápiás hűség is kifejezetten alacsony: az első év végére mindössze az érintettek 20-40%-a tart ki a gyógyszerszedés mellett, pedig a kezelések hatása csak minimum másfél éves terápia után jelentkezik.

A csontritkulás leginkább a 40 év feletti nők többségét érinti. A néma járványnak is nevezett betegség világszerte százmilliók problémáját okozza, pedig a megelőzés lehetősége adott.

Elsősorban fiziológiás oka van annak, hogy a csontok egy bizonyos idő után elkezdenek öregedni. Emellett acsontritkulás lehet genetikai eredetű is, de káros szenvedélyek és a menopauza is befolyásolja.

Ha valaki tudja, hogy a családban előfordult csontritkulás, akkor az illetőnek már csecsemőkorában foglalkoznia kell a megelőzéssel, mert az első 30 év döntő. Három fontos tényező van: a testmozgás, valamint a megfelelő D-vitamin és kalciumbevitel.

Íme néhány érdekes cikk a témában:

Videó – (T)Együnk a csontritkulás ellen!

Csontritkulás – veszélyben a kamaszok!

Minden tizedik ember csontritkulásban szenved

 

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.