Csendes kommunikáció

A szájról olvasó mobiltelefon egy új technikai fejlesztés, mely a csendes kommunikáció nevet viseli.

A tömegközlekedési járatokon tapasztalható egyik legzavaróbb jelenségnek – hangos nyilvános telefonbeszélgetések – hamarosan egy vadonatúj technikai eszköz vethet véget.

Az eszköz prototípusa képes arra, hogy általa az emberek néma telefonbeszélgetéseket folytassanak. A rendszer észleli az arcizmok által keltett apró elektromos jelzéseket, és lefordítja őket szavakra. Ezek a szavak szintetizált beszéd formájában jelentkeznek a fogadó fél headsetjében.

?Ezt a módszert csendes kommunikációnak nevezzük? – nyilatkozta Tanja Shultz professzor, a Karlsruhe Technológiai Intézet munkatársa.

A Cebit cég által kifejlesztett eszköz az elektromiográfia elvén alapul, aminek segítségével a tudósok képesek az izmok által keltett elektromos jelek észlelésére. Az elektromiográfiát általában különböző idegi sérülések diagnosztizálására használják.5404A prototípus összesen kilenc elektródával csatlakozik a felhasználók arcához. ?Ezek észlelik és felerősítik azokat az elektromos jeleket, amelyek a beszélők arcizmaiból érkeznek – nyilatkozta Shultz professzor – Az eszköz ezeket a jeleket aztán továbbítja a fogadó készüléknek, ami szöveges, vagy szintetizált beszéd formájában közli a hallgatóval az üzenetet.?

?Ez az újítás a jövőben reméljük nemcsak a tömegközlekedésen utazóknak könnyítheti meg az életét, de azoknak is, akik valamilyen betegség miatt elveszítették beszédképességüket. Az eszköz ezen kívül egy univerzális fordítóprogram alapja is lehetne? – nyilatkozta a professzorasszony.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.