COVID – Itt az új variáns: gyorsabb és ellenállóbb

Dél-Amerikában a COVID úgynevezett lambda-variánsával küzdenek, amely a világ 27 országában van jelen. Először 2020 augusztusában tűnt fel, Peruban azonban már egyre több gondot okoz.

Tovább is van a történet, ugyanis a lambda-variáns már Európában is megjelent, ahol önmagában a koronavírus delta-variánsa is elegendő fejfájást okoz – írja az Infostart alapján az Index.hu.

Peruban az új esetek 82 százalékánál azonosították a lambda-variánst májusban és júniusban, míg Chilében ugyanebben az időszakban az összes eset 31 százalékánál mutatták ki az új variánst. Egyelőre viszont még nem lehet kijelenteni, hogy a lambda gyorsabban terjedne, mint a korábban felfedezett koronavírus-variánsok, de ez most még egy olyan eset, ami nincs jól tanulmányozva és dokumentálva, így egyelőre nem lehet más változatokkal megfelelően összehasonlítani – ezt a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) szakértője, Jairo Mendez mondta.

Fotó: 123rf.com

Nagy-Britanniában viszont már nem olyan óvatosak a tudósok. A lambda-variáns már ott is megjelent, és az ottani értékelés szerint a gyorsabb terjedés mellett azt is feltételezik, hogy a lambda jobban ellenáll a semlegesítő antitesteknek.

Közben az Egyesült Államokban készült egy tanulmány, amelyet még nem értékeltek szakértők, ugyanis csak július 3-án jelent meg; ennek az a lényege, hogy a vakcinák hatásosak a lambda-variánssal szemben.

Európa még a delta-variánssal harcol, ebben az esetben pedig nem feltétlenül jó hír, ha igaz, hogy a lambda jobban terjed. Szakértők szerint a világ lakosságának 70 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy sikerüljön elérni a nyájimmunitást, de június végén az egész világ lakosságának mindössze 10,4 százaléka volt beoltva, de ez a fejlődő országokban igazából csak 0–9 százalékot jelent. Ezekben az országokban sok esetben még az egészségügyi dolgozók vagy a szociális munkások sincsenek beoltva.

COVID – Ők a legveszélyeztetebbek az idiai variánssal szemben

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.