COVID – Ez a két vakcina működik jól a delta variáns ellen

A Moderna-vakcina laboratóriumi vizsgálatai során azt mutatta, hogy hatásos a különböző mutációk, köztük a delta variáns ellen is, közölte a gyógyszergyártó kedden. A vakcináról azt mondták, a vizsgálatok során antitesteket termelt a kialakulóban lévő variánsokkal szemben.

A Szputnyik-V gyártója ugyanezen a napon bejelentette, hogy az orosz fejlesztésű vakcina 90%-ban véd a delta variáns ellen – számol be a Telex.hu.

A Moderna esetében a vizsgálatot nyolc résztvevő vérén végezték azután, hogy megkapták a második Moderna-oltásukat is. A vizsgálat szerint ezek alapján az oltás antitesteket termelt az összes változat ellen, ideértve az afrikai variáns változatait, illetve az indiai variánst is. A vizsgálatok ellenben azt is mutatták, hogy az újabb variánsokkal szemben az antitestek mérsékelten csökkentek.

„Az új adatok biztatóak és megerősítik azt a meggyőződésünket, hogy a Moderna-vakcina védeni fogja az embereket az újabb variánsokkal szemben is” -mondta Stéphane Bancel vezérigazgató.

A gyógyszergyártó bejelentése után a Moderna részvényei emelkedni kezdtek, több mint 6%-ot ugrottak napközben.

Fotó: 123rf.com

A vírus indiai variánsát már 2020 októberében azonosították, azóta a világ legtöbb országában megjelent. Nagy-Britanniában az új fertőződések szinte mindegyikéért ez a vírusvariáns felelős, Portugália fővárosát, Lisszabont és környékét hétvégi vesztegzár alá helyzeték az új fertőzöttek számának gyors növekedése miatt. Moszkvában az elmúlt héten rekordokat döntött az új napi fertőzöttek száma, míg Izraelben a be nem oltott gyerekek miatt robbant be újra a járvány a delta variáns terjedésével.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a brit, a dél-afrikai és a brazil után május 11-én a B.1.617 jelű indiai variánst is a „globális aggodalomra okot adó változatok” közé sorolta. Ez a variáns gyorsabban terjed az eddigi változatoknál, a fertőzőképessége még a brit variánsénál is nagyobb.

A benne lévő egyik mutáció miatt gyorsabban el tud szaporodni a szervezetben, és súlyosabb tüneteket is okozhat. Az indiai tapasztalatok szerint ez a variáns gyakrabban okoz atípusos klinikai tüneteket: hastáji fájdalmakat, hányingert, hányást, hasmenést, halláskárosodást. Kevésbé okoz viszont lázat.

A kormány kedden azt válaszolta a HVG kérdésére, hogy itthon eddig 9 delta variánssal fertőzött személyt azonosítottak, alig van jelen a mutáció.

COVID – Még veszélyesebb az újonnan azonosított delta plusz

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Makot Ádám

    Ilyet leírni… Hogy jött ki a 90 % ??? Barmok