Bármilyen akadályt legyőzhetsz, csak akarnod kell! De tényleg!

Kúszás-mászás és terepfutás hosszú kilométereken át? Az emberek jó részének már ennek gondolata is ijesztő. De, ha valaha is eljátszottál a gondolattal, hogy végigcsinálsz egy ilyen versenyt, akkor csak egyvalami állíthat meg, te magad! Ezen pedig egy jó coach segíthet!

Azt gondolod, nem vagy elég ügyes, gyors, edzett? Úgy érzed, kevés vagy ahhoz, hogy végigcsinálj egy kúszással, mászással, dárdahajítással és íjászkodással tarkított terepfutó versenyt? Igazából az egész fejben dől el, minden másra ott a rendszeres edzés! Persze tény és való, hogy néha a sikertelenség vagy a fáradtság kedvét szegi az embernek, de szerencsére van segítség, hogy mentálisan átlendüljünk ezen az akadályon is.

Túlélőpróba magyar módra

A Hunfoglalás nevű futóversenyek nagyon kedveltek az extrém sportok szerelmeseinek körében, hiszen nemcsak a természeti körülményekkel kell megküzdeni a versenyzőknek, hanem a régi magyar hagyományőrzésben is meg kell mutatniuk tehetségüket. Fábián Miklós, a Hunfoglaló alapítója ugyanis ezeket épp olyan fontosnak tartja, mint magát a sportot.

“Számomra fontos a magyar hagyományok megőrzése, ezért úgy alakítottam ki a versenyek programját, hogy mindenki elsajátítsa az íjászkodás, dárdahajítás rejtelmeit, legyen szó felnőttről, gyerekről egyaránt. – mesélt a versenyről Miklós, aki azt is elárulta, hogy mik azok a dolgok, amelyek hátráltatják az embert a cél teljesítésében. – Kétféle holtpont fordulhat elő egy ilyen versenyen. Az egyik a fáradási, amikor az állóképesség határáig jut el az ember, a másik pedig az akadályok előtti holtpont, amikor a körülmények hatására (hideg, sár, stb.) jelentkezik a fásultság. Nagyon kevesen adják fel a versenyt, de ha valaki nincs mentálisan felkészülve az ilyen extrém kihívásra, előfordul, hogy nem csinálja végig. Hogy ezt elkerüljük, coach segítségét kértük, így csatlakozott Hegyi Tilda a csapatunkhoz” – mondta Fábián Miklós.

közös edzés

Tiszta fejjel és erős lélekkel a kihívással szemben

Hegyi Tilda maga is a Testneveléstudományi Egyetemen szerezte meg diplomáját, így pontosan tudja, mi zajlik le egy sportoló fejében és lelkében, mikor ilyen extrém helyzet elé állítják.

“Óriási sikerélmény egy ilyen versenyt végigcsinálni. Sokan csak azért nem indulnak el, mert alkalmatlannak tartják magukat arra, hogy kipróbálják a dolgot. Egy coach sok mindenben tud segíteni, például abban is, hogy az illető rájöjjön, mi az oka annak, hogy nem hisz magában. Ha ugyanis nincs egészségügyi problémája, semmi sem akadályozza meg abban, hogy elinduljon a versenyen, hiszen a Hunfoglaló során igazából mindenki saját magával küzd meg, a saját korosztályának vagy edzettségi szintjének megfelelő emberekkel mérheti össze magát. Néha– ha a már aktív versenyző teljesítménye nem javul, csak stagnál, rosszabb esetben romlik – újra át kell gondolni, hogy jó-e az, amit csinál. Ha a felkészülés során nehezére esik az embernek az edzés, vagy túl monotonnak tartja, akkor kialakulhat az úgynevezett pszichés befáradás. A sportolók számára a verseny az ünnepnap, az edzés idővel szárazzá válhat és nem hat motiváló erővel. A coach segítsége ilyenkor is jól jöhet, hiszen a segítségével újra lehet fogalmazni a célokat, meg lehet találni azokat a dolgokat, amelyek hátráltatják a versenyzőt, legyen szó magánéleti, munkahelyi vagy egyéb problémákról. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha az edzésekkel nincs baj, a versenyen mégsem úgy teljesít a sportoló, ahogy azt elvárná” – tudtuk meg Hegyi Tilda coachtól.

A legfontosabb dolog, amelyben az edző Fábián Miklós és a coach Hegyi Tilda egyetért: Ha végigcsinál valaki egy ilyen versenyt, hihetetlen mértékben megnő az önbizalma és ezt az élet bármely területén kamatoztatni tudja a továbbiakban! Ha valakinek kevés az önbizalma, nem hisz magában, egy ilyen kihívás teljesítése után teljesen megváltozik, és ez kihat az élet minden részére. A frissen szerzett önbizalom segít az élet többi területén felmerülő problémák megoldásában, hiszen a verseny okozta siker elégedetté teszi önmagával az embert. – jelentette ki Hegyi Tilda, akinek véleményét az edző is osztja. – Sokan itt élik ki magukat és olyan önbizalommal mennek haza a verseny után, ami alapjaiban változtathatja meg az életüket! – mondta Fábián Miklós.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.