Az X-Box és a PTSD

Amerikai orvosok úgy próbálják kezelni a poszttraumás stressz-betegségben szenvedő katonákat, hogy csatateret szimuláló játék segítségével visszaviszik őket a harcmezőre.

A Virtuális Irak illetve Virtuális Afganisztán nevű terápiás játékot a Full Spectrum Warrior című Xbox játékból fejlesztették ki, abból a taktikai harci szimulátorból, amelyet az amerikai hadsereg támogatásával készítettek. A Virtuális Irak illetve Afganisztán a fejre rögzíthető kijelző panelen keresztül közvetített képek segítségével viszi vissza a katonákat az iraki illetve afganisztáni harctérre, és újra létrehozza a háborúban tapasztalt traumás élményeket ? számolt be a projektet vezető Albert Rizzo.

?Első pillantásra értelmetlennek tűnhet: mi értelme egy olyan megközelítésmódnak, amelyben az egyetlen cél az, hogy a pácienst szorongóvá tegyük, miközben újra feleleveníti traumás élményeit?? ? teszi fel a kérdést a Dél-Kaliforniai Egyetem professzora. 16263Azonban a kutatók rájöttek, hogy ha a beteg szorongásának szintjét fokozatosan egy mérsékelt szintig emelik, miközben ezzel párhuzamosan arra ösztönzik, hogy mentálisan feldolgozza és kibeszélje traumás élményeit, végeredményben csökkenteni lehet a szorongás szintjét, és enyhíteni lehet a PTSD tüneteit.

A rendellenesség többek között visszatérő rémálmok és emlékképek, érzelmi zsibbadás, az emlékeket ébresztő helyek kerülése és hiper-éberség formájában nyilvánul meg. Az amerikai hadsereg becslései szerint az Irakból és Afganisztánból hazatérő katonák körülbelül húsz-harminc százalékát érinti a mentális zavar. A virtuális valóság játékot jelenleg három randomizált, kontrollált kísérlettel tesztelik. Egy közelmúltban végzett kísérletből pedig az derült ki, hogy húszból tizenhat katona szabadult meg a PTSD tüneteitől a terápia végére a Rizzo és munkatársai által kifejlesztett szimulációs játéknak köszönhetően.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.