Az omega-3 megelőzi a szembetegséget

Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend ? főként halak és tengeri állatok fogyasztása ? csökkenti az időskori sárgafolt-degeneráció kialakulásának kockázatát.

A Johns Hopkins Egyetem munkatársai, Sheila K. West és munkatársai az Ophthalmology decemberi kiadásában számolnak be arról, hogy a sok hal és kagyló fogyasztása védőhatású az időskori sárgafolt-degeneráció szempontjából. A sárgafolt-elfajulás ? orvosi szóval makuladegeneráció ? a vakság egyik leggyakoribb oka.

A kutatók egy, az 1990-es évek kezdetén lefolytatott tanulmány adatait vették alapul, mely a résztvevők egyéves étrendi szokásait célozta. Az alanyok között 2400 hatvanöt és nyolcvannégy év közötti időskorú egyén szerepelt, akik Maryland keleti partján éltek, ahol a tengeri ételek fogyasztása mindennapos.9856A résztvevők szemészeti vizsgálaton is átestek, ahol megállapították, hogy közülük négyszázötvenen szenvednek időskori sárgafolt-degenerációban, hatvannyolcnál ez súlyos mértékű volt. A kutatók megállapították, hogy a sárgafolt-degenerációban szenvedők szignifikánsan kevesebb omega-3at tartalmazó ételt fogyasztottak.

A szem ideghártyáján lévő fényérzékeny receptorok nagy mennyiségben tartalmaznak zsírsavakat, ez vezette arra a feltevésre a kutatókat, hogy az étrend omega-3-tartalma befolyásolhatja a sárgafolt-degeneráció kialakulását. A vizsgálat hátránya azonban, hogy csak egyéves periódussal számol, míg a sárgafolt-elfajulás jellemzően hosszabb távon alakul ki.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.