Az egészséges munkavállaló érték

Kevesebb betegállomány, alacsonyabb fluktuáció

A KSH adatai szerint1 a több mint 4 millió táppénzre jogosult közül naponta átlagosan 66 ezer fő volt táppénzen, a táppénzes napok száma pedig közel 24 millió volt 2018-ban.

A munkából való kiesés terhet jelent a munkavállalók és a munkaadók számára egyaránt. Az egészség ugyanis nemcsak a magánszemélyek, de a vállalatok számára is fontos. Pontosabban az egészséges munkavállaló, amely akár versenyelőnyt is jelenthet egy cég számára. A kevesebb betegállomány, kevesebb munkaidő-kiesés, sőt alacsonyabb fluktuáció az ezekkel járó többletköltségek csökkenését is jelenti. De milyen előnyökkel jár még a menedzserszűrés egy vállalat számára?

Fotó: 123rf.com

A munkaköri alkalmassági vizsgálat biztosítása kötelező a vállalatok számára. Célja, hogy felmérje a munkavállaló munkaköri alkalmasságát, illetve ellenőrizze a munkával járó megterhelés hatásait. A cégek ezt béren kívüli juttatásként, vagy a cafeteria rendszer részeként a teljes dolgozói állomány számára elérhetővé tehetik. Ám azon kívül, hogy törvényileg kötelező, számos előnyt jelent a munkaadóknak is, ha munkavállalóik rendszeresen járnak szűrővizsgálatokra Az egészségügyi kockázati tényezők kiszűrésével ugyanis csökken a betegállományban töltött idő, és ezáltal a munkaidő-kiesés. Ugyanakkor egy vállalat társadalmi felelősséget is vállal azzal, hogy az állami feladatok egy részének átvételével bekapcsolódik az egészségügyi ellátásba” – mondta dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont orvosigazgatója.

Miért előnyös a vállalat számára a menedzserszűrés program választása

 • Lehetőséget kínál a cégek számára a munkavállalóik teljes körű éves kivizsgálására.
 • A menedzserszűrés során mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a pszichés stressz miatt kialakuló, tipikus menedzserbetegségek tüneteit is vizsgálják.
 • A szűrővizsgálatok során leggyakrabban a munkahelyi ergonómiai és pszichoszociális terheléssel kapcsolatos betegségekre derül fény. Ilyenek a szem, a csont- és izomrendszer megbetegedései, illetve az emésztési problémák és anyagcserezavarok.
 • Az éves kontrollal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a betegségeket a szövődmények kialakulása előtt, így csökkenthető a betegállományban töltött idő mennyisége.
 • A szűrővizsgálatok előre egyeztetett időpontban történnek, a vizsgálatok között csekély a várakozási idő.
 • A teljeskörű szűrővizsgálat egy napon, egy helyszínen, nagyjából 4-5 óra alatt lezajlik, ezért minimális a vizsgálatok miatti munkakiesés.
 • A Budai Egészségközpont, mint szerződött partner az orvosi alkalmassági vizsgálaton és speciális alkalmassági vizsgálatokon felül többek között munka-egészségügyi bejárással, kihelyezett egészségügyi programokkal és előadásokkal, elsősegély tanfolyamokkal, tanácsadással és teljes körű adminisztrációval segíti a vállalatot.

Fotó: 123rf.com

Milyen eredménnyel járhat a menedzserszűrés a vállalatok számára?

 • Csökken a betegállományban töltött idő
 • Növekedik a munkavállalói lojalitás
 • Alacsonyabb fluktuáció
 • Javuló munkaerőpiaci pozíciók
 • Növekedik a cég társadalmi elismertsége
 • Kiegyensúlyozott, motivált munkatársak
 • Növekvő versenyképesség

„A vállalat által biztosított éves rendszeres szűrővizsgálatnak nemcsak az egészségmegőrzés a célja, hanem egyfajta elismerést is jelent a munkavállalók számára. Kiváló eszköz ugyanis arra, hogy a munkaadók a munkavállalóik egészségmegőrzésével kifejezzék: fontosak számára a dolgozói. Ahogy a menedzserszűrés célja a megelőzés, úgy a cégvezetők is sokat tehetnek érte például azzal is, ha lehetőséget nyújtanak a dolgozóiknak az egészséges munkavégzéshez, elegendő időt és hátteret nyújtanak a mozgásra, biztosítják számukra a munka-és magánélet egyensúlyát, valamint pl. gyümölcsnapokkal támogatják az egészséges táplálkozást” – tette hozzá a doktornő.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.