Az alkohol szívritmuszavart okozhat

Akik rendszeresen sok alkoholt isznak, nagyobb valószínűséggel szenvednek el pitvari fibrillációt, egy életveszélyessé válható szívritmuszavart.

A Kodama Szatoru által vezetett kutatócsoport tizennégy korábbi tanulmány eredményeit vetette össze. A metaelemzés azt mutatta, hogy a nagyivókat gyakrabban diagnosztizálták ezzel a típusú ritmuszavarral, mint azokat, akik nem ittak alkoholt, vagy mértékletesen tették azt.

A nagyivás definícióját különbözőnek találták a tanulmányokban, de legalább napi két pohár alkoholos italt jelentett férfiaknál, és legalább napi egy pohár italt nőknél. Voltak azonban olyan tanulmányok is, melyekben minimum napi hat pohár italnál húzták meg a nagyivás határát. 16004Összességében a rendszeresen sokat ivóknál ötvenegy százalékkal találták nagyobbnak az életveszélyes pitvari fibrilláció kockázatát, mint a nem vagy alkalmilag ivóknál.

A napi alkoholbevitel minden tíz grammos növekedése átlagosan nyolc százalékkal emelte az állapot előfordulásának valószínűségét. A kutatók hangsúlyozták, hogy a koronáriás szívbetegségek kockázatát viszont – melyek jóval gyakrabban okoznak halált, mint a pitvari fibrilláció – napi egy-két pohár alkohol csökkentheti. A mértékletes alkoholfogyasztás tehát a legtöbb ember számára egészséges szokás lehet. A tanulmány a Journal of the American College of Cardiology című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: