Az agydopping javítaná a sportolók teljesítményét?

A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) legfrissebb jelentése ismerteti a Nature Magazine-ban közölt tanulmányokat. Eszerint az Egyesült Államok Sí- és Hódeszka Szövetsége (USSA) síugrók teljesítményén teszteli az agy elektromos serkentésének hatásait. Azt ellenőrzik, hogy tudják-e “élesíteni, fejleszteni a tudásukat”.

Más kutatások szerint az agyi stimuláció csökkentheti a sportolók fáradtságérzetét, illetve lerövidíthető a sérülések utáni rehabilitációs időszak.

sí, sport, hó

Az agydopping révén az agyban új idegkapcsolatok létesülhetnek, ezáltal javulhat bizonyos technikák elsajátítása, hogy mielőbb készségszinten tudja használni őket a sportoló. A cikk jelzi: egyelőre nem lehet tudni, hogy kell-e félni az agydopping hatásától.

Az AIPS utal rá, hogy az elmúlt hetekben ismét a dopping a fő téma a sportban. Most a meldonium a “főszereplő”, és a gyógyszergyártóknak egy-egy sztár – például Marija Sarapova orosz teniszező – lebukása a legjobb reklám. Ezt támasztja alá Ben Johnson kanadai sprinter 1988-as szöuli sztanozolol-ügye, aminek hatására az amatőrök körében is ugrásszerűen megnőtt az anabolikus szteroidok használata.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.