Áttörés az Alzheimer-kór kutatásában

Megszületett az első tanulmány, amely megerősítette az Alzheimer-kór előfordulása és a bélrendszer állapota közötti kapcsolatot, ami korábbi felismeréshez és új lehetséges kezelésekhez vezethet.

Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb formája, és egyelőre nincs gyógymódja vagy hatékony terápiája. A világ hetedik vezető haláloka és a szakértők a helyzet további romlására számítanak. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva – számol be az EurekAlert híre alapján a 24.hu.

Ennek társadalmi okai is vannak, Afrikában például az ördög vagy az isten átkának tekintik, az arab világban pedig a „kharak” kifejezést használják a betegségre, ami annyit jelent: valaki, aki elvesztette az eszét. Pedig a betegség mielőbbi felismerése fontos lenne, mert bár az Alzheimer-kór valóban gyógyíthatatlan, ha időben észlelik, jelentősen lassítható a lefolyása. Magyarországon becslések szerint alsó hangon 250 ezer ember lehet közvetlenül érintett, s bár a kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

idos, fejfajas, demecia, felejtes, Alzheimer

Fotó: 123rf.com

Alzheimer-kór: gyűlnek a viharfelhők felettünk

55 millió ember él demenciával napjainkban, s a betegség – amelynek az Alzheimer-kór az leggyakoribb fajtája – a világ hetedik vezető haláloka. Ráadásul a betegek 75 százaléka nincs diagnosztizálva. A probléma egyre csak súlyosbodni fog. A kormánynak van egy stratégiája, az közhelyes megállapításokon kívül konkrét intézkedési tervet nem tartalmaz.

Korábbi megfigyeléses vizsgálatok már utaltak összefüggésre az Alzheimer és a gyomor-bélrendszeri rendellenességek között, de hogy mi támasztja alá ezeket, az eddig nem volt világos. A kutatók nagyjából 400 000 emberes mintán dolgoztak, és felfedeztek közös géncsoportokat, amelyek mind az alzheimeres, mind a bélbetegségben szenvedő emberekben megvoltak.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Olvasd el ezt is!

Ismert fűszernövény alkotóeleme hatásos a Covid és az Alzheimer-kór ellen

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.