Átlátszó maszkok támogatják a beszédértést

A koronavírus-járvány egyik hagyatékaként még sokáig velünk maradhat a maszkviselés, mint a fertőzésektől való védekezés hatékony formája.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy ilyenkor nehezebb egymással kommunikálni, hiszen nemcsak tompítja a hangokat a szájat fedő textildarab, hanem teljesen ki is zárja a beszédértés vizuális összetevőinek, a szájmozgásnak és a mimikának egy részét. Mindez jelentősen megnehezíti a hallásukban korlátozottak, illetve az idősek kommunikációját, ezzel tovább fokozva a magányosságot.

Fotó: 123rf.com

Ezt kivédendő egy japán nonprofit szervezet most átlátszó maszkok prototípusainak gyártásába fogott. Az arcpajzsok ugyanis méretüknél fogva nehezebben hordozhatóak és körülményesebb használatot igényelnek, ezért a hajlítható műanyagból kivágott áttetsző maszkok egyszerű és hatékony megoldást kínálnak a kommunikáció elősegítésére. 

A tervek egyelőre a hallássérültek iskolájában történő felhasználásról szólnak, azonban hosszabb távon feltételezhetően az idősellátás területén is megjelenhet az újítás.

Forrás: felejtek.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.