Átadták az ország negyedik Anyák Házát

Átadták a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kialakított anyaszállást, ezzel létrejött az ország negyedik Anyák Háza.

Az 5.000.000 forintos adományból, amit a Klinika a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvánnyal együtt nyert, egy szülői várótér kialakítására került sor az intézmény Koraszülött Intenzív Osztályán.

Az Anyák Házáról

2012-ben a Bethesda Gyermekkórház belevágott a kórház udvarán lévő, régen diakonissza szállásként működő épület felújításába, hogy az hozzátartozói szállásként működhessen a kórházban lévő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központban kezelt gyermekek hozzátartozóinak megfelelő elszállásolására. Az Égéscentrumba az ország legtávolabbi pontjairól is érkeznek gyermekek, akiket sokszor hónapokig is kezelhetnek. A családok túlnyomó része a nagy távolság okán, és sokszor anyagi lehetőségek híján, nem tudta elkísérni a legtöbbször súlyosan sérült gyermeket. Erre kínál megoldást a Bethesda Anyák Háza.

2015. november 19-én, az Essity Hungary Kft. és még sok más vállalat és magánadakozó szíves támogatásával, közel 60 millió forintos beruházással jött létre az Anyák Háza, ami azóta 200-nál is több család számára jelentett megoldást a szükség idején. Az Anyák Háza szállás mellett lelki támogatást, és olykor más, tárgyi támogatást is ad a tragédián átesett családoknak.

Az Anyák Háza országos programpályázatról

Az elmúlt öt év tapasztalatai alapján a Bethesda Kórház Alapítvány és a Magyar Gyermekorvosok Társasága úgy döntött, hogy az ország más pontjain, más kórházakban is ösztönözni szeretné a családok méltó elhelyezését. Az Anyák Háza Országos Program során az Essity Hungary Kft., a Magyar Gyermekorvosok Társasága és a Bethesda Kórház Alapítvány pályázatot írt ki egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek részére. A pályázatra a szervezők olyan terveket vártak, amik a gyermekek és családjuk méltó tartózkodását segítik a kórházi kezelés idején. A méltó tartózkodás alatt olyan körülményeket kell érteni, amik mellett a szülők kipihenten tudnak helyt állni a válsághelyzetben. A kiírók szándékosan nem adtak meg ennél szűkebb pályázati célt, mivel kórházról kórházra változnak a lehetőségekés az igények.

2017. június 15-ig küldhették be pályázatukat az érintettek, ezután választotta ki a szakértő zsűri a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az Essity Hungary Kft. adta.

Az új Anyák Házáról

A felújítás során a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján a koraszülött gyermekek szüleinek számára javították a hosszas klinikai tartózkodás feltételeit. Egy várótér kialakítását valósították meg festéssel, elektromos munkálatokkal, automata ajtó beszerelésével, és bútorozással (mikrohullám sütő, hűtőszekrény, öltözőszekrények, asztalok, székek) kihelyezésével.

A pályázatnak köszönhetően a veszélyeztetett, koraszülött gyermekek szülei, a családjai immár a klinikai tartózkodási idő alatt is problémamentesen tudnak várakozni egy megfelelően kialakított kulturált térben. A szervezők és megvalósítók annak is nagyon örülnek, hogy a náluk megszerzett tapasztalatok egy országos hálózat építéséhez járulhatnak hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index