Árvíz – Veszélyben a közművek?

Pesti Imre kormánymegbízott szerint jelen állás szerint nincs veszélyben a fővárosi közműszolgáltatás a Duna áradása miatt.

A fővárosi önkormányzati, illetve az állami tulajdonú közműszolgáltatók is felkészültek a Duna magas vízállására, jelenleg az látszik, hogy a legrosszabb forgatókönyv bekövetkeztekor sincs veszélyben a szolgáltatás – mondta Budapest Főváros Védelmi Bizottságának elnöke pénteken a Batthyány téren tartott sajtótájékoztatón.

Pesti Imre kormánymegbízott azt is közölte, hogy a veszélyeztetett területen álló trafóházakat vagy megvédik, vagy lekapcsolják, de lehetőség van arra, hogy ezek a területek más úton áramhoz jussanak. Ha a hullámtérben szükség lesz kitelepítésre, ott csökkenteni fogják az áramszolgáltatást – tette hozzá.

arviz_szechenyi_ter
Fotók forrása: Földi Imre, MTI – Cízzel elöntött pesti alsó rakpart a Széchenyi István térnél

A fővárost ellátó ivóvízkutakat 9-9,1 méteres vízmagasságra tervezték – jelentette be, egyúttal hangsúlyozta, hogy folyamatosan ellenőrzik a védműveket és a vízminőséget. A pillanatnyi állapot szerint garantálni tudják a főváros lakosságának a kielégítő minőségű ivóvizet – mondta.

Pesti Imre kiemelte, a gázművek is megtették a szükséges intézkedéseket, az aknában található nyomásszabályozókat vagy leszerelték vagy megfelelő módon megvédik.

A hulladékszállítás folyamatosan zajlik, ahol pedig erre nincs lehetőség a lezárt utak miatt, ott az elmúlt napokban már mindent megtettek annak érdekében, hogy elvigyék a szemetet – közölte.

A csatornázási művek jelezte, hogy a csepeli szennyvíztisztító telep védfala tízméteres vízmagasságig óv, a működőképességet pedig kilenc méterig képesek fenntartani – mondta.

batthyany_ter_arvid_duna
Fotó forrása: Kallos Bea, MTI – Homokzsákokat viszneka le a fővárosi Batthyány téri aluljáróba (és "Ugráló kislány")

Megerősítette azt a korábbi információt, hogy a szombat reggeli üzemkezdettől a Batthyány téren nem áll majd meg a metró.

Egy kérdésre válaszolva közölte: felkészültek a kitelepítésekre, de egyelőre olyan jó állapotban vannak a védművek, hogy a pillanatnyi állás szerint erre valószínűleg nem lesz szükség. Hozzátette, az ártérben élők közül közel 250 embernek máshol kellett lakhelyet találnia, de senkit nem kellett erőszakkal a lakásának elhagyására kényszeríteni.

Budapesten délelőtt 11 órakor 795 centiméter volt a Duna vízszintje. A fővárosban hétfő hajnalban 885 centiméteren (plusz-mínusz 20 centiméter) tetőzhet a folyó. Az eddigi 860 centiméteres rekordot 2006-ban mérték.

Forrás: