Arcunkon múlik az állásunk!

A legújabb felmérések szerint az arcon található anyajegyek, sebhelyek és más bőrhibák megnehezíthetik az álláskeresést.

A Rice és a Houston Egyetem kutatásai szerint ennek legfőbb oka, hogy a szokatlan arci jellegzetességek elvonhatják a munkaadók figyelmét, akik így az interjúk után kevésbé tudják felidézni az állásra jelentkezők szakmai képességeiről elhangzottakat.

"Az ilyen interjúk során fontos, hogy emlékezzünk rá, miket mondanak az állásra pályázó jelentkezők" – nyilatkozta Mikki Hebl, a Rice Egyetem pszichológus professzora. "A kutatási adatok szerint ha a jelentkezőkről szokatlan külső jegyeik miatt kevesebb információra emlékeznek a munkaadók, az ronthat az esélyeiken."

A mostani kutatásban összesen 170 diploma előtt álló egyetemista vett részt, akiknek állásinterjúkat kellett tartaniuk, miközben egy számítógép rögzítette a szemmozgásukat. Az eredmények szerint minél gyakrabban vonta el egy szokatlan bőrhiba vagy más külső jegy az interjúztató figyelmét, annál nagyobb volt az esélye, hogy kevésbé emlékezzenek a jelentkezőkre.

yyb97hz42

A második kísérletben 38 főmunkaidős menedzser vett részt, akiknek szintén személyes állásinterjúkat kellett tartaniuk olyan embereknek, akik anyajeggyel az arcukon születtek. Bár a menedzserek rendszeresen tartottak állásinterjúkat munkájuk során, az ő figyelmüket is elvonták a szokatlan külső jegyek.

"Láthatjuk, hogy a külsőségek, különösen az arc kinézete mennyire befolyásolhatja egy állásinterjú kimenetelét" – foglalta össze Hebl. "Bár korábbi vizsgálatok bizonyították, hogy a felvételi beszélgetéseken gyakran fordul elő diszkrimináció, most azonban talán arra is sikerült fényt deríteni, mi áll a jelenség hátterében. Úgy tűnik, a szokatlan külső jegyek miatt kialakuló figyelemhiány lehet a magyarázat."

A kutatás részletes leírása a Journal of Applied Psychology című szaklap online kiadásában olvasható.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.