Apuci pici fia apuci miatt is depressziós

Azt, hogy a férfiak hogyan reagálnak a stresszhelyzetekre, részben befolyásolja az is, hogy milyen kapcsolatuk volt az apjukkal gyerekkorukban.

Az apa-fiú kapcsolat hihetetlenül erős hatással van arra, hogy a kisfiúk hogyan élik meg a mindennapokat. Ha ez a viszony egészséges, egyfajta védelmet nyújt a kisgyermeknek, számolt be a tanulmány szerzője, Melanie Mallers, a Kaliforniai Egyetem docense.

A kutatás során Mallers és kollégái 912, 25 és 74 év közötti nőt és férfit kérdeztek meg arról, hogy hogyan élik meg a mindennapos stresszhelyzeteket. A résztvevők emellett arról is beszámoltak, hogy milyen kapcsolatuk volt gyerekkorukban a szüleikkel. Korábbi kutatások már megállapították azt, hogy az anyai szeretet hiánya mély sebeket hagy a gyermekben. Viszont az apával való kapcsolat hatásáról még nem készült tanulmány, úgyhogy Mallersék ennek felderítését célozták meg.

A kutatók arról számoltak be, hogy sokkal több résztvevő mondta, hogy az édesanyjával volt jó viszonyban, mint azt, hogy az édesapjával. Több fiúgyermek állította, hogy jól ?kijött? az édesanyjával, mint amennyi lánygyermek.10765?Az anyához kötődő viszony nagyban meghatározta mind a nők mind a férfiak későbbi kedélyállapotát? ? magyarázta Mallers. ?Akiknek nem volt jó a kapcsolatuk az édesanyjukkal, gyakoribb rosszkedvről számoltak be.? A kutatók azt is megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek nem volt szoros kapcsolatuk az édesapjukkal, négy százalékkal több stresszhelyzetről számoltak be naponta. Gyakrabban voltak rosszkedvűek, ráadásul stressz okozta betegségek is nagyobb számban fordultak elő náluk. ?Ez a különbség nem tűnik nagynak, de ahhoz elég, hogy rontson az életminőségen? ? jegyezte meg Mallers.

A kutatás eredményeiről az Amerikai Pszichológiai Egyesület éves kongresszusán számoltak be. Azok a férfiak, akiket a legtöbb stressz érte, arról meséltek, hogy édesapjuktól kevés szeretetet, és támogatást kaptak. Sokan apa nélkül nőttek fel, és ez önbizalmuknak nem tett jót. Mallers szerint ezek a gyerekek nem láttak apa-mintát, így személyiségük nehezebben fejlődött ki. Ugyanakkor beismerte, hogy más tényező is szerepet játszhat a stressz és apa-fiú kapcsolat között talált összefüggésben. Ennek kiderítéséhez még további vizsgálatokra van szükség. A kutatók azt is elismerték, hogy a vizsgálatnak vannak gyengéi: a résztvevők beszámolója emlékeken alapult, ami elfogult, vagy túlzott is lehet.

Louise Silverstein, a New York-i Yeshiva Egyetem pszichológus professzora szerint azonban, ezeket az eredményeket újra kell értékelni. Bizonyított tény ugyanis, hogy a kisfiúkból apa-minta nélkül is válhat egészséges férfi.

Forrás: