AIDS világnap – Ne köss kompromisszumot, védekezz!

Tegnap volt az AIDS elleni küzdelem világnapja. A halálos kimenetelű betegség már évszázadok óta szedi áldozatait világszerte, így hazánkban is. Az AIDS-et egyféleképpen lehet elkerülni, úgy, ha megelőzzük azt. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáról, és hogy felelősségteljes szexuális életet éljünk.

Napjainkra 35 millió ember él HIV-vírussal, 2013-ban 2,1 millióan fertőződtek meg. Magyarországon 1985 óta több mint 2720 megbetegedést regisztráltak. 2014 első két negyedévében 142 új beteget jegyeztek fel hazánkban, mely már most meghaladja a tavalyi év összes megbetegedéseinek a felét. Ez azt jelenti, hogy évről évre nő a HIV-fertőzöttek száma.

Az AIDS-et, azaz a szerzett immunhiányos tünetegyüttest a HIV-vírus okozza, mely az immunrendszer sejtjeit támadja, és fokozatosan építi le azokat. A HIV-vírussal való fertőzést követően a tünetek általában évekkel később jelentkeznek, de ez idő alatt a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. A vírus lappangása több év is lehet. A kifejlett HIV-betegséget nevezzük AIDS-stádiumnak, mely átlagos időtartama 6 hónaptól 2 évig terjedhet, és amelyet halál követ.

A HIV-vírus vér, ondó és testváladék útján terjed, első sorban óvszer nélküli közösülés és fertőzött injekcióstű közös használatával. A HIV-vírus és az AIDS elleni védekezés leghatékonyabb eszköze ezért az óvszer. Ez ugyanis az egyetlen olyan szexuális védekezési mód, mely védelmet nyújt a szexuális úton terjedő betegségek, így a HIV/AIDS ellen is.

A védekezés fontosságára hívja fel a figyelmet az AIDS Világnap alkalmából készült legújabb videó is:

A legutóbbi Durex Szexuális Jólléti Kutatásból mégis az derült ki, hogy a magyar nők 75%-a és a férfiak 71%-a saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi úton terjedő betegségekről, így az AIDS-ről sem. A Durex arra törekszik, hogy felhívja a magyar lakosság figyelmét a felelős szexuális magatartás fontosságára, valamint arra, hogy a kellő ismeretek birtokában az AIDS és számos egyéb szexuális úton terjedő betegség megelőzhető.

 „A szex mindamellett, hogy sok örömet okoz, sok árnyoldallal is rendelkezik. Ha nem felelősségteljesen éljük szexuális életünket könnyen bajba sodorhatjuk magunk és partnerünk egészségét egyaránt. Az AIDS a nemi úton terjedő megbetegedések egyik legveszedelmesebb fajtája, mely ellen az egyetlen megoldás a védekezés. A Durex-nél ezért tartjuk kiemelten fontosnak azt, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy az óvszer életeket menthet. A védekezésben nem szabad kompromisszumot kötnünk, hiszen túl nagy a tét” – nyilatkozta Sipeki Vivien az óvszer márka menedzsere.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.