Ágyipoloska-kereső kutyák!

A speciális tudást egyre több lakástulajdonos és hivatásos szállásadó veszi igénybe Szlovákiában.

Egyre nagyobb az igény az ágyipoloska-kereső kutyák iránt, amelyeket egy volt rendőrkutya-kiképző idomított be Szlovákiában. Jan Loew elmondta a CTK cseh hírügynökségnek, hogy egyre több lakástulajdonos és hivatásos szállásadó veszi igénybe az ágyi poloskák kiszagolására képes kutyák szolgáltatásait. Az egykori rendőrkutya-kiképző eddig három kutyát készített fel a kellemetlen rovarok felkutatására. Jelenleg ezek az egyedüli poloskakereső kutyák Szlovákiában, sőt az elsőként kiképzett, Rum nevű eb az első volt egész Európában.

poloska, ágyi poloska

A kutyákat 300 eb közül választották ki egy sintértelepen. Egy-egy kutya kiképzése három hónapig tart, és ugyanúgy történik, mint a fegyvert, kábítószert vagy robbanószereket kereső kutyáké. A kutyák maguktól ugyanúgy nem keresik a poloskákat, mint a drogokat vagy a fegyvereket, külön fel kell készíteni őket erre. A poloskákat valószínűleg az ürülékük és feromonjaik alapján szagolják ki a kutyák – mondta a szakértő. Ha nyomot fognak, ugatással vagy földre fekvéssel jelzik.

Loew és felesége a három kutyával naponta mintegy tucatnyi lakást vagy szállodai szobát képes átvizsgálni. Az ebek olyan helyeken is megtalálják a kis vérszívókat, ahol a lakók nem is sejtik jelenlétüket. A kutyakiképző szerint az ágyi poloskák nagyon elterjedtek, Pozsonyban alig van utca, ahol még ne jártak volna. Loewék nemcsak a fővárosban, hanem más szlovák városokban is dolgoznak, sőt Csehországban, Ausztriában és Magyarországon is vállalnak megbízásokat.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.