Adókedvezmény jár több női betegség után

A Női Liga közbenjárásának köszönhetően az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák betegségekben érintett nők 2019. január 1-től adókedvezményre jogosultak.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 40. §-a rendelkezik arról, hogy súlyosan fogyatékos személyek személyi kedvezménye címén az összevont adóalap utáni adó terhére adókedvezményt érvényesíthetnek. A súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeket a 335/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet határozza meg, amelyet 2009 óta nem módosítottak, nem kerültek bele új betegcsoportok. A Női Liga közbenjárásának köszönhetően az említett betegségekben érintett nők 2019. január 1-től adókedvezményre jogosultak.

Ez azt jelenti, hogy az érintettek súlyosan fogyatékos magánszemélynek minősülnek, így – ha erről orvosi igazolásuk van – a határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 %-ának megfelelő összeget kaphatják meg.

A Női Liga tagjai – Női Egészségért Alapítvány, Mályvavirág Alapítvány, Mellrákinfó Egyesület, Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen Egyesület, Babagenetika Egyesület – 2018. tavasza óta dolgoznak összefogva, hogy az endometriózis, mellrák, méhnyakrák, petefészekrák és a babagenetika területén támogassák a nők egészségét, érdekérvényesítésüket, és az edukációt. Mindezt hitelesen, szakmai támogatás mellett teszik.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


3 hozzászólás

 1. Hideg Imre

  Na hát jól meg erőltették magukat így összefogva. Öt százalék? nem nagyon segít szegényeken.Meg azért bővíthették volna a betegség listát is pl.mélyvénás trombózissal ez is elég fogyatékkal jár.

  Válasz
 2. kovács Pál Zoltánné

  Mi van azon betegekkel,akik időközben nyugdíjasok lettek?

  Válasz
 3. Lévai Anikó

  Azoknak is jár, akiknek eltávolították a méhét és a petefészkét a rákos sejtek miatt?

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.