Adj még egy esélyt a telített zsírsavaknak!

Az amerikai tejipar által támogatott kutatók szerint a telített zsírokat igazságtalanul vádolják azzal, hogy szívrohamot és más szív-érrendszeri betegségeket okoznak.

Ahelyett, hogy a teljes tejet és sajtot vádolnák az artériák eltömítésével, az embereknek kevesebb szénhidrátot és több halat kellene fogyasztaniuk ? egy pohár tejjel együtt. Ez a Global Dairy Platform fő üzenete, amely a Lipids szakfolyóiratban publikált több kutatást is támogatta.

?Annak ellenére, hogy a rendellenesen magas zsír és telített zsír tartalmú étrendet egyes emberekben a szív-érrendszeri betegségek megnövekedett kockázatával hozzák összefüggésbe, az, hogy a telített zsírok bármilyen mennyiségű fogyasztása káros lenne egyszerűen túlegyszerűsíti a kérdést, és nem támasztja alá semmilyen tudományos bizonyíték? ? állítja Bruce German, a Kalifornia Egyetem táplálkozási szakértője.

A tejipar szerint a telített zsírok fogyasztása csak korlátozott hatást gyakorol a szív-érrendszeri betegségek kockázatára. Évek óta állítják, hogy az étrendi tanácsok helytelenül vádolják a telített zsírokat azzal, hogy ezek a szívroham, a stroke és a magas vérnyomás fő okozói. Az Amerikai Szív Társaság (AHA) ennek ellenére azt javasolja, hogy a napi kalóriabevitel legfeljebb hét százaléka származzon telített zsírokból, amelyek természetesen fordulnak elő számos élelmiszerben, például a zsíros marhahúsban, a sertéshúsban, a tejszínben, a vajban és más tejtermékekben.12150Az AHA szerint például azok, akiknek 2000 kalóriára van szükségük naponta, nem szabadna 140 kalóriánál többet bevinniük telített zsírok formájában, ami naponta körülbelül 16 grammnyi telített zsírnak felel meg. Az Amerikai Szív Társaság azt tanácsolja, hogy a teljes napi zsírbevitel legfeljebb a napi kalóriabevitel 35 százaléka legyen. A maradék zsíroknak diófélékből, halból és növényi olajokból kell származniuk, amelyek egyszeresen és többszörösen telített zsírokat tartalmaznak.

A szív-érrendszeri betegségek 2006-ban a halálozások egyharmadáért voltak felelősek az Egyesült Államokban. Az ilyen betegségek okozta halálozási arány 29 százalékkal csökkent a 2006-ban lezárult tízéves időszakban.

A Global Dairy Platform egy 2006-ban létrehozott nemzetközi nonprofit szervezet. Egyik fő célja a tej és a tejtermékek iránti nemzetközi kereslet fenntartása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.