A szervátültetések aránya

Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni.

Az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója, Mihály Sándor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a donor- és szervhiány világméretű probléma, amely Magyarországot is sújtja, mivel több mint kétszer annyi beteg van várólistán, mint ahány szervátültetést végeznek. Fehérvári Imre, a Magyar Transzplantációs Társaság főtitkára hozzátette: más a helyzet a tüdő- és a szívátültetések területén.

Sok szerv ugyanis kárba vész, mivel Magyarországon nincs olyan beteg, akibe azokat be tudnák ültetni – mondta. A probléma forrásaként egyebek mellett azt emelte ki, hogy több olyan betegség nincs feltüntetve transzplantációs indikációként, amelynek esetében javítaná a beteg életminőségét a szervátültetés.

Mihály Sándor a szervdonáció területéről egy másik problémát is említett: egy nem reprezentatív minta alapján végzett felmérés szerint Magyarországon a szervátültetések huszonhét százaléka hiúsul meg amiatt, hogy a család tiltakozik halott hozzátartozójuk szervének felhasználása ellen. Az igazgató közlése szerint a leggyakoribb probléma az, hogy nem értik meg az agyhalált, nem ismerik el a halál tényét.16101A szervkoordinációs iroda tavaly indított továbbképzésében ezért is kiemelt témaként kezeli a családdal való kommunikáció oktatását. Szintén 2010-ben fejlesztették koordinátori hálózatukat, ennek nyomán négy intézményben helyi, öt kórházban országos koordinátorok dolgoznak a hatékonyabb donorfelismerés érdekében. Az ő munkájuk a családokkal való kapcsolattartás, s a kórházak olyan osztályainak látogatása is, ahol agyhalál történhet – tette hozzá Mihály Sándor.

Tavaly agyhalott szervdonorokból csaknem százhatvan alkalommal távolítottak el transzplantációs céllal szervet, ez a szám 13,6 százalékkal magasabb az előző évinél, vagyis a magyarországi szervátültetések számának hároméves csökkenését sikerült megállítani, illetve megfordítani. Magyar donorszervvel összesen négyszáztíz szervátültetést hajtottak végre, az esetek közül több mint háromszáz élő-, illetve halottdonoros veseátültetés volt.

Az élődonoros veseátültetések száma ezen belül negyvenkettő volt, mintegy hetvenöt százalékkal több, mint 2009-ben. Mihály Sándor azt is elmondta, hogy tavaly a legfiatalabb szervdonor mindössze nyolc hónapos volt, míg a legidősebb hetvenkét éves. A szervadományozók átlagéletkora némileg emelkedett: 2009-ben negyvenöt év, tavaly negyvenhét év volt.

Forrás: