A rákellenes liga aggódik

A Magyar Rákellenes Liga szerint a gyógyszerkassza jelentős tételét kitevő onkológiai gyógyszertámogatások esetleges felülvizsgálata és szűkítése embertelen következményekkel járhat.

Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: aggódik, hogy a gyógyszerkasza szűkítése nem jelent-e egyben életkilátás-csökkentés a rákos betegek gyógyszertámogatásában. Emlékeztetett arra, hogy a gyógyszertámogatások igen jelentős hányadát teszi ki a legkorszerűbb biológiai rákgyógyszerek százszázalékos társadalombiztosítási finanszírozása: a gyógyszerekért a beteg esetenként háromszáz forintot fizet, a támogatás pedig sokszor öt-hat számjegyű.

“Félő, hogy a kizárólag gazdasági megfontolásokat követő döntéshozók, ha az onkológiai gyógyszerek támogatásának szűkítésén is gondolkodnak, akkor ítéletet mondhatnak számos rákbetegen, rövidítve e döntéssel azt az élettartamot, amit ezek az orvosságok már eddig lehetővé tesznek” – közölte. A Magyar Rákellenes Liga elnöke úgy véli: nem lehet cél gazdasági megfontolások miatt emberek életét rövidíteni. Simon Tamás különböző sajtóinformációk és a nemzetgazdasági miniszter korábbi közlésére hivatkozva felidézte: februártól a gyógyszerkassza jelenlegi háromszázötven milliárdos tételét száz milliárddal csökkenteni kívánja a kormányzat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.