A Pulmonológiai Klinikán új CT segíti a koronavírus ellátást

A Pulmonológiai Klinikán működő új berendezéssel napi 60-80 COVID-beteg CT-vizsgálata történhet meg, így gyorsabbá és biztonságosabbá válik a betegellátás.

A készüléket az Orvosi Képalkotó Klinika működteti, beszerzését pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) finanszírozta – a járványidőszak után a CT az onkológiai és tüdőfibrózisos páciensek diagnosztikájában segítheti a klinikát. A Semmelweis Egyetemen minden COVID-betegről készül mellkasi CT a pontos állapotfelmérés érdekében.

“Új CT-t adtak át a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján; a berendezés 2020. december 28-tól segíti a Tömő utcai járványtömbben a COVID-ellátás. Ezzel együtt már három, az egyetemen található CT-berendezés vesz részt a koronavírusos betegek diagnosztikájában, ám ez az első, kifejezetten csak a fertőzöttek ellátására dedikált készülék” – mondta el dr. Merkely Béla az új diagnosztikai helyiség bejárásán.

A rektor hozzátette: az új CT-nek köszönhetően az ország egyik legnagyobb és legmodernebb COVID-ellátóhelyén, a Tömő utcai I. számú járványtömbben ezentúl helyben biztosítható lesz a legmagasabb szintű képalkotás a betegek számára, ez pedig gyorsabbá és biztonságosabb teszi a betegellátást, és az emberi erőforrásokat is kíméli. Eddig ugyanis a Központi Betegellátó Épület CT-je szolgálta ki a Sürgősségi Betegellátó Osztály és a Pulmonológiai Klinika pácienseit is. A fejlesztésnek köszönhetően naponta átlagosan 60-80 COVID-beteg CT-vizsgálata történhet meg a Pulmonológiai Klinikán – emelte ki a rektor.

A most átadott 128 szeletes CT 120 millió forintba került, amelyet a fenntartó ITM finanszírozott, támogatva a sürgősségi beszerzést is.

A tüdő finomstruktúrájának vizsgálata kizárólag CT-vel valósítható meg. A COVID-járvány kapcsán a CT-vizsgálat elengedhetetlen a gyors diagnózishoz, a tüdőgyulladás mértékének pontos meghatározásához, illetve a kezelés irányításához” – mutatott rá dr. Maurovich Horvat Pál, az eszköz működtetéséért felelős Orvosi Képalkotó Klinika (OKK) igazgatója. – „Az új CT-nek köszönhetően a többi klinika diagnosztikai igénye is emelhető, amely összegyetemi szinten a betegellátás minőségét és a betegbiztonságot is növeli. A berendezés bekapcsolódik az OKK-n nemzetközi együttműködések keretében folyó kutatásokba is, melyek célja a mesterséges intelligencia használatának vizsgálata az orvosi döntések támogatásában, így például a betegség kedvezőtlen klinikai kimenetelének kockázatbecslésére is” – mondta el dr. Maurovich Horvat Pál.

„A Semmelweis Egyetemen lehetőség szerint minden COVID-betegnél készül egy kezdeti, alacsony dózisú mellkasi CT felvétel, amellyel a fertőzés kiterjedését és a tüdőben keletkező eltéréseket lehet kimutatni. A vizsgálat a klinikai állapottól függően, romlás esetén akár néhány nap után megismételhető, valamint kezelés (pl. remdesivir-terápia) után és hazabocsátás előtt is történik kontroll” – részletezte dr. Müller Veronika. A Pulmonológiai Klinika igazgatója kiemelte: tüdőgyógyászati szempontból nagyon fontos, hogy a tüdő finomstruktúráját megjelenítő CT-képeken jól követhetők azok az elváltozások, melyek esetenként előre jelezhetik későbbi interstitialis tüdőbetegség (tüdőfibrózis) kialakulását.

“A Pulmonológiai Klinika egyik, országos és nemzetközi szinten is kiemelkedő profilja az ilyen betegségekben szenvedők ellátása, melynek hazai irányelvben is szabályozott alapdiagnosztikai eleme a mellkasi, nagy felbontású CT” – emelte ki dr. Müller Veronika. Amint a Pulmonológiai Klinika igazgatója elmondta, ebben a betegségcsoportban az egyszerű mellkasröntgen nem használható, így nem csak a COVID-időszak alatt, hanem hosszú távon is hasznát veszik majd a berendezésnek; ráadásul az egyetem onkológiai ellátásában, különösen tüdődaganatban szenvedő betegek vizsgálatakor is nagy segítség lesz a most átadott készülék.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.