A pubertásnak köze van a kövérséghez

Felfedezték azt a harminc gént, amelyik meghatározza, melyik életkorban lesznek a lányok szexuálisan érettek. Ezen gének többsége szerepet játszik a zsíranyagcserében és magyarázza a korai pubertás és a kövérségre való hajlam kapcsolatát is.

A Medical Research Council (MRC) kutatói szerint az eredmények közelebb vihetnek a korai pubertás megértéséhez, megelőzhetik a túlzott súlygyarapodás egyes eseteit és annak életreszóló egészségkárosító hatásait.

A megfigyeléseket százezer európai, amerikai és ausztrál hölgyön végezték. A gének szerepet játszanak a testsúly és a hormonrendszer szabályozásában, illetve a sejtosztódásban is, ami alapján érthető, hogy a pubertás időpontját egy sor biológiai mechanizmus határozza meg.

Cathy Elks, aki a közlemény első szerzője így nyilatkozott: ?Érdekes, hogy az általunk meghatározott, a pubertás időzítéséért felelős gének között több olyan is van, melyet korábban a testsúly szabályozásával hoztak összefüggésbe?.149351A Cambridge-i MRC Epidemiology Unit másik munkatársa, Dr Ken Ong szerint: ?A túlsúlyos lányok általában korábban lesznek nemileg érettek, de a kettő közötti kapcsolat nagyon bonyolult. Fontos megértenünk azt is, hogy az életmóddal sokat tehetünk ezen genetikai faktorok hatásai ellen.”

“Ha a túlsúlyosak aránya továbbra is ilyen mértékben nő, egyre több kislány lesz idejekorán nemileg érett. Ugyanakkor a túlsúly megelőzése csökkenteni fogja a korai pubertás bekövetkezését és annak egészségkárosító hatásait.?

Dr. Anna Murray szerint: ?A tudósok régóta csodálják az, hogy a szervezet tudja mikor van elegendő tartaléka a nemi érettség bekövetkeztéhez. Úgy tűnik a pubertás időpontja a zsírsavanyagcserétől is függ. Bizonyíték van arra, hogy az agy érzékeli ezen tényezőket?. Az eredményekről a Nature Genetics-ben számolnak be a világszerte száznégy intézetet felölelő ReproGen konzorcium kutatói.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.