A popótáji zsírfelesleg védelmet nyújt a cukorbetegséggel szemben

Az amerikai Mayo Klinika kutatói felfedezték, hogy milyen mechanizmus szerint növekszenek a test zsírszövetei.

A megnövekedett hasi zsír megnöveli az anyagcsere betegségek kockázatát, míg a test alsó felére felszedett zsír – úgy látszik – csökkenti.

?A sejtszintű mechanizmus a két esetben különböző.? ? fejti ki Michael Jensen endokrinológus, a vizsgálatok vezetője. ?A hasi zsír mennyiségi változása nagy az egyes sejtek növekedésével jár, míg a combokban a sejtek száma nő meg. Két különböző mechanizmus, különböző hatással.?12568A kutatók 28 önkéntest 8 héten keresztül hizlaltak hatalmas nyalókákkal, jégkrémmel, cukros üdítőitalokkal és majdnem mindennel, amit csak enni akartak. 15 férfi és 13 nő vett részt a tanulmányban. A kutatók pedig megmérték a testzsír arányát kezdetben és a 8 hetes hizlaló kúra után. A résztvevők átlagosan 2,5 kg-t zsírt szedtek fel a felsőtestükre és 1,5 kg-ot az alsótestükre. Éppen mielőtt a zsírszövet növekedése megindult, a felsőtest preadipocitáinál ? azok a sejtek, melyekből később kifejlett zsírsejt lehet- megfigyelték az úgynevezett hírvivő, azaz messenger RNS számának növekedését.

Az eredmények fényében megdőlni látszik az elmélet, miszerint a zsírsejtek száma felnőttkorban már nem változik. Úgy látszik, hogy az a képesség, hogy az altesti zsír tárolásához újabb zsírsejteket állítunk elő, valamiféle védelmet nyújt a felsőtest számára, ezáltal segít megelőzni az anyagcsere-betegségek kialakulását, mint pl. a cukorbetegség.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.