A petefészekrák kiszagolható

A rákos petefészek szövetei más szagot bocsátanak ki magukból, mint az egészséges szerv ? állapította meg Horváth György.

A Göteborgi Egyetem tanára a különbséget egy ?elektromos orr? segítségével érzékelte. A Svédországban dolgozó professzor korábban speciálisan kiképzett kutyák segítségét vette igénybe a jellegzetes szag felismerésére. Az állatok a beteg petefészket az egészségestől éppúgy meg tudták különböztetni, mint más rákos szervektől.

Azt is megállapították, hogy a betegeknek a vére is másmilyen szagú lesz. Ezután kezdett Horváth professzor két társával – Thomas Lindbladdal és Jose Chilóval ? egy olyan eszközön dolgozni, amely hasonló módszerrel fedezi fel a betegséget.15097?Sikerül felismerni és regisztrálni a daganatos petefészek illetve az egészséges petevezeték és méhizomzat szagát.? ? mondta Horváth György ? ?Ennek a felfedezésnek később számos praktikus következménye lehet, hiszen elég érzékeny a módszer ahhoz, hogy csak Svédországban évente több száz életet mentsünk meg vele.?

Most éppen egy még hatékonyabb érzékelőn dolgoznak. Újabb alkatrészeket adnak hozzá, hogy a lehető legpontosabb eredményt érjék el. ?Célunk az, hogy minél előbb felfedezzük a szervezetben növekvő daganatot, hogy még lehetőség legyen annak gyógyítására.? ? tette hozzá a professzor. A találmány a Future Oncology című folyóiratban került bemutatásra.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.