A légzőszervi megbetegedések és a zivatarok

Ma front nem érinti térségünket, záporok, zivatarok nehezíthetik a légzőszervi megbetegedéssel küzdők napját.

Pénteken front nem éri el hazánkat. A szombaton érkező gyenge hidegfront előtt a fokozottan érzékenyeknél a Dunántúlon jelentkezhetnek hidegfronti hatás jellegű tünetek: görcsös fejfájást és kopásos ízületi bántalmakat tapasztalhatnak, és közérzetük is rosszabb lehet a megszokottnál. Ezen tünetek enyhítésére fogyasszon borsmenta teát cukor nélkül, mézzel ízesítve, valamint fokozza a magnézium bevitelt és pihenjen többet. A légzőszervi megbetegedéssel küzdők nehéz nap előtt állnak. Már a reggeli óráktól kezdődően kialakulhatnak záporok, zivatarok, amelyek környezetében erősen fülledtél válik a levegő. Az asztmások légszomjat, nehézlégzést és mellkasi fájdalmakat tapasztalhatnak, a tünetek enyhítése érdekében zivatar idején maradjanak zárt térben és pihenjenek le. A megélénkülő, olykor megerősödő szél fokozhatja fejfájását és ingerlékenyebbé válhat.

pinterest

A kánikula folytatódik, a meleg okozta panaszok továbbra is fennállnak. Migrénes fejfájás és fáradékonyság jelentkezhet és munkavégző képessége is lecsökkenhet. Nem megfelelő folyadékutánpótlás esetén könnyen kiszáradhat. Figyeljen, hogy naponta, testtömegétől és fizikai állapotától függően 3-5 liter vizet vagy más cukor nélküli folyadékot fogyasszon. Megfelelő folyadékpótlásként szolgálhatnak a lédús gyümölcsök, a görögdinnye és a sárgadinnye. Kímélő ebédként fogyasszon el egy tányér hűtött gyümölcslevest, mellé szárnyas húsokat, halételeket.

Hogyan vészeljük át a hőséget? A részletekért kattintson ide!

Az UV-sugárzás a felhőzet függvényében alakul, a gyengén felhős vagy derült tájakon elérheti az erős fokozatot, a felhős területeken mérsékelt erősségű lesz. A napos időszakokban fennáll a leégés veszélye, használjon magas faktorszámú fényvédő krémet és világos színű ruházatot.

A pollenterhelés ingadozik, a napos területeken romlik, a csapadékos területeken átmenetileg javul a pollenhelyzet. A csalánfélék pollenje közepes-magas, a parlagfű virágpora magas koncentrációban van jelen a levegőben. Az allergiás tünetek változatlanul jelentkeznek, továbbra is érdemes kerülni az erdőket és a réteket.

A közlekedés során zivatarokra számíthatunk. A záporok, zivatarok hatására nedvessé, csúszóssá vált utakon a féktáv megnőhet, a balesetek megelőzése érdekében tartson nagyobb követési távolságot. A kialakult zivatarokat kísérő időnként intenzív csapadék és erős oldalszél hatására, rövid idő alatt lecsökkenhet a látástáv és romolhat a menetstabilitás, , a balesetek elkerülése érdekében vezessen lassabban és figyelmesebben.

meteoklinika

Forrás: https://napidoktor.hu/index