A légkondicionáló is terjeszti a vírust?

Amikor vásárolni megyünk, vagy bármilyen más, zárt térben járunk, felmerülhet a kérdés: vajon a légkondicionáló is kitesz minket a veszélynek, vagy biztonságban érezhetjük magunkat? És mi a helyzet az irodában, vagy utazás közben?

A szellőztetés legjobb módja még mindig az, ha kinyitjuk az ablakot. De mennyire veszélyesek a vírus szempontjából azok a helyek, ahol erre nincs mód, és ehelyett a légkondicionáló biztosítja a friss levegőt? Ezen keresztül is terjedhet a vírus?

Ezt tudjuk a vírus terjedéséről

Először is, érdemes átvenni, mit tudunk eddig a vírus terjedéséről. A mostani tudásunk szerint a vírus a fertőzött ember szájából, orrából köhögéssel, tüsszentéssel, beszéddel, vagy egyszerű kilégzéssel kikerülő cseppecskékkel terjed. Ezek a cseppek a környéken levő tárgyakon is megtapadhatnak, innen a kezünkre, majd, ha az arcunkat piszkáljuk, a szánkon, orrunkon, szemünkön keresztül a szervezetünkbe juthatnak, de akár be is lélegezhetjük őket. Ezért érdemes legalább másfél méternyi távolságot tartani a többiektől.

 

Légkondicionáló 02

Foto:pixabay.com

A légkondicionáló légárama tovább fújhatja a vírusos cseppecskéket Fotó: Pixabay.com

 

Azt még vizsgálják a kutatók, hogy a levegővel is terjedhet-e a vírus. Egyes esetekben igen, például az egészségügyi intézményekben, amikor valakit levesznek a lélegeztetőgépről – ezért van szüksége az egészségügyi dolgozóknak komoly védőfelszerelésre. Azt viszont, hogy hétköznapi körülmények között is képesek a cseppfertőzést okozó cseppeknél kisebb aeroszolok sokáig a levegőben maradni, egyelőre még kérdéses. A maszkviselés épp ezért volt jó ideig kötelező: így a fertőzött ember is kevesebb cseppet bocsát ki a levegőbe, ezzel pedig a többieket is védi.

A légkondicionáló is veszélyes lehet

De mi a helyzet a légkondival? A járvány első hulláma idején a kínai Guangzhou egyik éttermében a később megfertőződöttek vizsgálatakor rájöttek, hogy éppen az a három család lett koronavírus-fertőzött, akik a légkondicionáló légáramában, a berendezések közelében ültek. Az egy időpontban az étteremben tartózkodó 83 emberből 10 fertőződött meg, ők valószínűleg a légkondi közvetítésével kapták el a vírust, mert az eredetileg fertőzött személyként azonosított vendégtől távolabb ültek. A légkondicionáló készülékből kiáramló erős légáramlat nagy valószínűséggel egyszerűen tovább fújta a fertőzést okozó cseppecskéket. A szakértők szerint viszont ez nem azt jelenti, hogy maga a légkondicionáló terjesztené a vírust, csak azt, hogy a cseppek egy ideig ott lebegnek a levegőben, és ezeket bármilyen légáramlat arrébb viheti, akár a huzat vagy a szél is.

 

Légkondicionáló 01

Foto:pixabay.com

Egyelőre nem zárták ki annak lehetőségét, hogy veszélyes is lehet Fotó: Pixabay,com

 

A kutatók nem zárják ki a lehetőséget

Az amerikai Purdue University egyik kutatója, Quingyan Chen porfesszor viszont azt állítja, hogy a légkondicionáló berendezések szűrői nem alkalmasak a vírusok kiszűrésére, így elvben nem kizárt, hogy a vírusok a légkondicionáló útján is terjedhetnek. Annak kockázata viszont nagyon kicsi, hogy bárki is egy légkondicionált üzletben, buszon vagy vonaton fertőződne meg. Az irodákban való egész napos tartózkodás azonban elvben (de megint csak elvben) akár veszélyes is lehet, hiszen ott sokáig szívjuk ugyanazt a levegőt. Vagyis a vírus légi úton, és légkondicionáló útján való terjedésének lehetőségét még nem zárták ki teljesen a tudósok.

Addig is a legjobb, ha bármilyen zárt térben nem túl erős a légkondicionáló keltette légáramlat. Ahol lehet, inkább nyissunk ablakot, és ami a legfontosabb, ne legyen túl sok ember egy térben összezsúfolva. A járványvédelmi szabályokat pedig továbbra is érdemes betartani, aki pedig eddig nem tette volna, annak fontos, hogy kérje az oltást.

Sokan nem ismerik a kapcsolatot az ízületi gyulladás, a torok- és fejfájás, valamint a légkondicionálás közt, holott ez bizonyos körülmények között fennállhat.
 
 

Fáj a válla, a nyaka, a könyöke? A légkondi is okozhatja

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.