A láncdohányosok sokszoros eséllyel halhatnak bele a COVID-ba

A dohányzás egy tanulmány szerint a COVID megfertőződés és a kórházba kerülés esélyét is növeli.

Tízszer nagyobb eséllyel halhat bele a koronavírus-fertőzésbe az, akinek genetikai hajlama van a dohányzásra – írja egy frissen megjelent tanulmány alapján az IFL Science. A tanulmány szerzői azt is kiemelik, hogy 80 százalékkal nagyobb az esély dohányosként a koronavírussal való megfertőződésre és a kórházba kerülésre is.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 420 ezer embert vizsgáltak meg, mire ezekre az eredményekre jutottak. Kutatásuk azért számít újdonságnak, mert most először sikerült olyan biológiai mechanizmusokat felfedniük, amik felelősek lehetnek a fent említett tendenciákért. A súlyos koronavírusos betegség és a dohányzás összefüggése ugyanis nem új: ezt korábban is hangoztatták a kutatók, azonban konkrét bizonyíték eddig erre nem volt – számol be a Hvg.hu.

Fotó: 123rf.com

A kutatók a megfigyelési adatokat genetikai szűrésekkel vetették össze, így tudták megállapítani, hogy aki napi 1-9 szálat szív el, az 2,14-szer nagyobb eséllyel kerül kórházba a fertőzéssel, mint az, aki egyáltalán nem dohányzik. Az arány, ahogy haladunk felfelé a mennyiséggel, úgy lesz egyre rosszabb: 10-19 szálnál már 5,91-szer nagyobb az esélye a kórházba kerülésnek, aki pedig több mint egy dobozt szív el, hatszor rosszabb esélyekkel indul.

Az oxfordi kutatók összesen 280 ezer ember genjeit vizsgálták, így jutottak arra a következtetésre, hogy a dohányzásra való genetikai hajlandóság is befolyásolja a koronavírus lefolyását. Akiknél ilyen génvariánsokat találtak, azok 45 százalékkal nagyobb eséllyel fertőződnek meg, mint azok, akik genetikailag nem, vagy kevésbé hajlamosak a dohányzásra. Sőt: a súlyosabb dohányzáshoz köthető génekkel bírók 2,5-szer nagyobb eséllyel fertőződnek meg koronavírussal, ötször nagyobb eséllyel kerülnek kórházba és ami a legsúlyosabb, tízszer nagyobb eséllyel halnak bele a betegség szövődményeibe.

A COVID segít leszokni a dohányzásról?

Forrás: https://napidoktor.hu/index