A kézmosás életeket menthet

A WHO jelentése szerint a kézmosás és a védőoltás népszerűsítésével, több millió anya és kisgyermek életét menthetnénk meg.

A tanulmány becslései szerint évente 3-500 000 nő hal meg szülési szövődmények következtében, 3,6 millió újszülött nem éri meg az első hónapot, és további 5,2 millió gyermek hal meg öt éves kora előtt. A halálesetek mintegy 82 százaléka a Szaharától délre fekvő afrikai országokban és Dél-Ázsiában következik be ? áll a WHO Partnerség az anyák, újszülöttek és gyermekek egészségéért szervezetének jelentésében. A dokumentumot az ENSZ szerdai találkozója előtt tették közzé, amelyen akciótervet dolgoznak ki az anya- és gyermekhalandóság visszaszorítására.

?Nem az élvonalbeli technikai vívmányokról van szó? ? nyilatkozta Joy Lawn, a Save the Children szervezet Saving Newborn Lives programjának vezetője, a jelentés készítését támogató Countdown to 2015 (Visszaszámlálás 2015-ig) tudományos és érdekvédelmi csoport tagja. ?Akár három millió újszülöttet lehet megmenteni évente olyan egyszerű módszerekkel, például azzal, hogy tiszta késsel vágják el a köldökzsinórt? vagy hogy antibiotikumokkal kezelik a fertőzéseket.?

A tanulmány további 16 milliárd dollárt kért az adományozóktól ahhoz, hogy világszerte jobb hozzáférést lehessen biztosítani a családtervezési módszerekhez, illetve a terhességgondozáshoz és a szülés utáni ellátáshoz, valamint több millió egészségügyi és szociális munkás alkalmazásához. A jelentés szerint a befektetés akár egymillió nő, 4,5 millió újszülött, és 6,5 millió kisgyermek életét is megmentheti 2015-ig.

?Ez egy sokrétű probléma, amelyet több, nagyobb egyszerű intervenció kombinációjával kell kezelni? ? állítja Flavia Bustreo, a Partnerség az anyák, újszülöttek és gyermekek egészségéért igazgatója.6599A jelentés közzétételét megelőző napon a The Lancet tudományos folyóirat egy tanulmányt jelentetett meg, amelyből kiderült, hogy 1980. és 2008. között 181 országban 35 százalékkal esett vissza az anyai halandóság. 2008-ban a szülési komplikációk okozta anyai halálozások több mint 50 százaléka mindössze négy országban, Indiában, Afganisztánban, Etiópiában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban következett be.

Körülbelül 135 országban a gyermekhalálozás aránya kevesebb, mint 40 fő 1000 élve születésenként, illetve jó úton haladnak az ENSZ Millenniumi Fejlesztési Célkitűzéseinek elérése felé, mely szerint 2015-re kétharmadával kell csökkenteni az arányt. 39 országban azonban nem elegendő a fejlődés, 18 ország pedig egyáltalán nem mutat előrelépést, sőt romlik a gyermekhalandóság aránya.

A jelentős készítői szerint bár a nyomor nagy szerepet játszik, a magas anya- és csecsemőhalandósági arány mögött sok országban számos más ok is húzódik. Ezek a halálesetek olyan okok miatt következnek be, amelyek alapvetően ismeretlenek a fejlett világban: fertőzések, koraszülés, elakadt szülés és veszélyes abortusz. Bizonyos országokban a malária és a HIV/AIDS is jelentős oknak számítanak.

A jelentés szerzői szerint e halálesetek nagy részét megfelelő terhességgondozással és újszülött ellátással, valamint jobb higiéniával meg lehetne előzni. Egyes területeken a kulturális hagyományok is növelik a kockázatot. Dél-Ázsia bizonyos vidéki területein a szülést ?piszkosnak? tartják, ezért a nőknek tehénistállóban kell megszülniük gyermeküket, és egy hónapig ott is kell maradniuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.