A kamaszok jobban bírják az alkoholt

A fiatalok kevésbé érzékenyek az alkohol hatásaira, mint a felnőttek, ám a jelenség okai egyelőre nem tisztázottak.

A Baylor Egyetem kutatói most olyan sejt- és molekuláris folyamatokat fedeztek fel, amely megmagyarázhatja, miért függ az alkohol hatása az életkortól. Ez az első vizsgálat, amely arra irányul, miért viselkednek máshogy a kamaszok alkoholos befolyásoltság alatt, mint a felnőttek.

?Ez a kutatás nagyban elősegítette annak megértését, hogy a fiatalok miért érzéketlenebbek a szeszre, és ezáltal miért hajlamosabbak veszélyes mennyiséget fogyasztani belőle.? – nyilatkozta a kutatócsoport vezetője, Dr. Doug Matthews.14636?Az eltérő hatás nem a különböző véralkoholszint következménye. A csökkent érzékenység problémát okozhat, mivel a tivornyázás és a nagy ivászatok egyre elterjedtebbek a fiatalok körében, leginkább huszonegy és huszonöt éves kor között. Ezért lehet nagyon veszélyes, hogy később érzik meg magukon az elfogyasztott italt.?

A tudósok találtak egy speciális idegsejtet, amely a fiatal kísérleti állatokat érzéketlenné tette az alkohol iránt, az idősebbekben azonban nem volt ilyen arányban megtalálható. A purkinje névre keresztelt sejt húsz százalékkal volt aktívabb a fiatalabb állatok szervezetében, mint az idősebbekében.

Kutatók ezzel magyarázzák, hogy miért érzékenyebbek a szeszes italokra az idősebbek. Ennek ellenére valószínűleg más okok is közrejátszanak a jelenségben.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.