A hosszú élet titka: fogamzásgátló

A fogamzásgátló szedése csökkenti számos súlyos betegség, például a rák és a szívpanaszok okozta halálozás kockázatát állítják brit szakemberek.

Egy új kutatás eredményeként azt állapították meg, hogy 12 %-kal is csökkenti a súlyos betegségek miatti halálozás bekövetkeztét a fogamzásgátlók használata. Az eredmények azonban valószínűleg csak a régebbi, az 1960-as és ?80-as évek között szedett típusokat használókra vonatkoznak, az újabb fajta fogamzásgátlók esetében ugyanis ezt a hatást nem sikerült megfigyelni.

A kutatást vezető Philip Hannaford szerint az eredmények legfontosabb üzenete az, hogy nincs ok aggodalomra a fogamzásgátlókkal kapcsolatban, noha azokat a vérrögképződéssel és a mellrák kialakulásával is összefüggésbe hozták már korábban. A kutatók szerint ez az eredmény most megnyugtathat mindenkit, a fogamzásgátlók szedésének nemhogy kockázatai lennének, hanem éppen ellenkezőleg további előnyei is vannak.6193Az új eredmények egy 40 éves kutatómunka végét jelzik, amelyben 46 000 nő egészségében bekövetkező változásokat rögzítették, a kockázatok inkább a fogamzásgátlót elhagyó 45 év alatti nők esetében volt mérhető, 50 éves kor felett azonban ezek a kisebb kockázatok eltörpültek a fogamzásgátlók szedéséhez köthető jótékony hatásokhoz képest. A tabletták rendszeres szedése nagy hatékonyságot mutatott a bél-, a méh– és a petefészekrák daganatos megbetegedéseinek megelőzésében.

A kutatók ugyanakkor óva intenek attól, hogy valaki azért szedjen fogamzásgátlót, mert meg akarja előzni a daganatos megbetegdéseket, a felmérés legfőbb célja az volt, hogy megerősítsék a nőket: a fogamzásgátlók használata nem veszélyes, és még némi hozzáadott értékkel is bírnak a tabletták.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.