A Honvédkórház szakemberei is közreműködnek a bangladesi sziámi ikrek operációjánál

A Honvédkórház szakemberei is közreműködnek a koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjénél – közölte az intézmény.

A koponyájuknál összenőtt bangladesi sziámi ikrek soron következő műtétjében a Honvédkórház több orvosából és egészségügyi szakdolgozójából álló csapat is rész vesz július végén Bangladesben. A műtét a dakkai Központi Katonai Kórházban lesz.

A kórház tizenegy egészségügyi szakemberrel támogatja a sziámi ikerpár végső operációját, a szakemberek között vannak orvosok, műtőssegédek és műtősnők is. A rendkívül bonyolult és veszélyes műtétet Csókay András idegsebész, a Honvédkórház idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa vezeti.

A Honvédkórház orvosai önszántukból ajánlották fel segítségüket, az egészségügyi szakdolgozók az MH Egészségügyi Központ külön engedélyével lesznek jelen az operációnál. Az intézmény műtéti eszközparkot is biztosít a beavatkozás elvégzéséhez, amely várhatóan két napig fog tartani.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány azt közölte: Bangladesben végzik el a fejüknél összenőtt sziámi ikrek végleges szétválasztó műtétjét az alapítvány magyar orvosai. Pontos időpontot nem írtak, úgy fogalmaztak, “a gyermekek állapota optimális”, így hamarosan elvégezhető a szétválasztásuk. A sziámi ikrek jól vannak, műtétsorozatuk féléves magyarországi plasztikai sebészeti szakasza sikerrel zárult.

Az alapítvány orvoscsapatát 2017 novemberében kérték fel a szülők és a bangladesi kollégák az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger Laszlo

  Izgatottan várjuk a műtét étet és annak eredményét!!!!
  Csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.