A HIV fertőzés pontos időpontja

A HIV-vel való megfertőződés pontos időpontját eddig csupán a fertőzést követő mintegy nyolc héten belül, az akut szakaszban lehetett megállapítani, de ez változhat.

Svájci kutatók most felfedeztek egy egyszerű módszert, amelynek segítségével a fertőzés időpontját ezt követően is hozzávetőlegesen meg lehet határozni. A fertőzés időpontjának pontosabb idejének megismerése számos előnnyel jár Huldrych Günthard, a Zürichi Egyetemi Klinika orvoskutatója szerint.

Az orvos például egyszerűbben megítélheti a fertőzöttség stádiumát, és ahhoz igazíthatja a gyógymódot. Epidemiológiai kutatásokban pedig nagyobb valószínűséggel lehet megmondani, mikor történt a kórokozó átadása, és hogyan terjedt a betegség. A kutatók a HIV-pozitívoknál rutinszerűen elvégzett rezisztenciatesztből vettek át adatokat – írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Ennek során a vírusok örökítőanyagát vizsgálják meg, hogy kiderítsék, milyen gyógyszerekre rezisztensek. Amennyiben a páciens különböző HIV-törzseket hordoz, a teszt a vírusgenom egyes helyein nem ad egyértelmű eredményeket – Günthard és társai ezt használták ki. 16110Mivel a vírusok sokszínűsége testen belüli szaporodásukból és evolúciójukból ered, és az évek során gyarapszik, ezért a vírus örökítőanyagának pontatlansága információval szolgálhat a fertőzés idejére vonatkozóan – vélekedtek a kutatók.

A rezisztenciateszt adatait egy korábbi, kezdetlegesebb módszerrel hasonlították össze. Ezen kívül egyes betegeknél pontosabb információ állt rendelkezésre a megfertőződés időpontját illetően: vagy az akut szakaszban jelentkeztek a tesztre, vagy a fertőzést megelőzően és azt követően is elvégeztették azt.

A Clinical Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányban sikerült kimutatniuk a kutatóknak, hogy a génszekvenciák nem egyértelmű helyeinek száma valóban egyenletesen növekszik az első nyolc évben, ezt követően pedig lassabb ütemben. Bár ahhoz még nem eléggé egzakt a módszer, hogy pontosan meghatározza a megfertőződés idejét, de sikerült megállapítani egy küszöbértéket, amely felett a fertőzés kilencvenkilenc százalékos valószínűséggel egy évnél korábban következett be.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.