A gyerekek a szomszéd füstjétől betegek

A lakásokban lakó gyerekek jóval nagyobb mértékben vannak dohányfüstnek kitéve, mint családi házban lakó társaik, akkor is, ha saját családjukban nem cigarettázik senki.

A Harvard és a Rochesteri Egyetem kutatói szerint ennek oka az, hogy a füst átszivárog a lakások között, amiben a szellőztetőrendszer is segít. A Pediatrics című szakfolyóiratban közzétett felmérésben ötezer amerikai gyerek vérmintájában mérték a nikotin lebomlásakor keletkező kotinin nevű vegyület szintjét.

A tanulmányból kiderült, hogy a vizsgált gyerekeknek átlagosan mintegy háromnegyede kényszerült passzív dohányzásra környezete miatt. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a tömbházakban élő gyerekek nyolcvanöt százalékánál volt akkora a kotinin szintje, amely a dohányfüst újabb keletű belélegzésére utalt, míg a családi házban lakóknak csak hetven százalékánál.

Mint Jonathan Winickoff, a Harvard gyerekgyógyásza hangsúlyozta, a cigarettafüst átjárja, beszennyezi az egész épületet. A brit Action on Smoking and Health elnevezésű csoport képviselői most azt javasolják, hogy jelöljenek ki teljes tömbházakat dohányfüsttől mentes területnek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.