A gesztikuláció segít gondolkodni

Egy új tanulmány szerint a beszéd közben használt kézmozdulatok, gesztusok segíthetik a gondolkodást.

Amerikai kutatók egy felméréshez önkénteseket kértek fel, hogy oldják meg a Hanoi Torony nevű kézügyességet is igénylő fejtörő játékot. A játék lényege, hogy egymásra pakolt korongokat kell egyik pálcikáról a másikra átpakolni. Miután a résztvevők elvégezték a feladatot, megkérték őket, hogy magyarázzák el, hogy hogyan oldották meg a fejtörőt.

A kutatók a magyarázat közben az alanyok gesztusait figyelték meg. Ezután az önkénteseknek újra el kellett végezniük ugyanazt a feladatot, de arról nem tudtak, hogy a legkisebb korongot kicserélték egy nehezebbre.15924 Az előző feladatban ezt a korongot egy kézzel is lehetett mozgatni, másodszorra azonban már két kezet igényelt a korong mozgatása. Ez a változtatás azoknak okozott problémát, akik csak egyik kezüket használták gesztikuláció közben.

Nekik sokkal tovább tartott másodszorra kirakni a játékot, mint akik mindkét kezüket használták a magyarázathoz. Sian Beilock és Susan Goldin-Meadow, a Chicagói Egyetem pszichológus-kutatói szerint a tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy a gesztikuláció segítette a résztvevőket a feladat megoldásában, amikor rögtönözniük kellett. A tanulmány a Psychological Science szaklapban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.