A féltékenység valóban elvakíthat

A tudósok szerint azok a nők, akik túlzottan féltékenyek, kevésbé képesek egy előre meghatározott célra koncentrálni.

Bizonyos, hogy valamilyen összefüggés van a szociális kapcsolatok és az érzékelés között: bár régóta tudjuk, hogy a szociális kapcsolatrendszerekben részt vevő érzelmek komoly hatással vannak mentális és fizikális egészségi állapotunkra, most világossá vált, hogy a szociális érzelmek szó szerint képesek befolyásolni azt, amit látunk.

Kutatásuk során Steven Most és Jean-Philippe Laurenceau professzorok heteroszexuális párokat vizsgáltak meg egy laboratóriumi kísérlet során. A párok tagjai nem láthatták egymást a kísérlet során, ugyanis külön számítógépeknél helyezték el őket. A női felet arra kérték, hogy próbálja meg kiszűrni a tájképeket az érzelmileg kellemetlen és zaklató képek közül.6787A férfi felet arra kérték, osztályozza a felbukkanó képeket tetszés szerint. Amikor olyan képekhez értek, amelyek egyedülálló nőket ábrázoltak, a kísérletet vezető tudós jelezte ezt a női félnek.

A kísérlet végén megkérdezték a pár női tagját, mennyire érezte magát kellemetlenül, amikor párja más nőkről készült képeket osztályozott. Az eredmények szerint minél féltékenyebb volt a női fél, annál kevésbé volt képes koncentrálni, és kiszűrni a tájképeket a többi kép közül. A kutatók még nem tudják, hogy mi történne a szerepek megcserélésekor, de későbbi kutatások során talán erre is fény derülhet.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.