A feledékenység ellenszere a beszélgetés

Az évek előrehaladtával egyre nagyobb problémát okoz a nevek és az arcok felidézése? Sopánkodás helyett inkább vegye kezébe a telefonkagylót, és beszélgessen valakivel!

Egy egyszerű beszélgetés legalább annyira serkenti az agyat, mint a népszerű ?elmetornáztatató? társasjátékok ? legalábbis ez derül ki a Zürichi Egyetem 1970 és 2007 között végzett kutatásából. Az eredményt összesen harminchat vizsgálat összevetése alapján tették közzé, melyek során azt tapasztalták, hogy egy kis memóriatréninget követően mindenki sikeresebben emlékszik vissza a megadott szavakra, függetlenül attól, hogy egészséges-e vagy enyhe emlékezési zavarral küszködik.

Azonban észrevették, hogy ugyanez az eredmény akkor is, ha a feladat elvégzése előtt egy kicsit beszélgetnek a résztvevőkkel a művészetről. ?Úgy tűnik, az alternatív megoldások éppoly jók a memória fejlesztésére, mint a kognitív módszerek.? ? mondja Dr. Mike Martin, a kutatás egyik vezetője. A felfedezés főleg amiatt fontos, mert tudjuk, hogy hatvanöt éven felüliek milliói élnek teljesen elszigetelődve a saját otthonaikban.16189Az Age Concern nevű szervezet megfogalmazása szerint a magányosság ?csendes járványként? söpör végig a világon. A kutatók is azt mondják, ez az oka annak, hogy az idősebbek egyre inkább elvesztik az emlékezés és a tervezés képességét, sőt, a figyelmük is gyorsabban lanyhul. A korosabb embereket amúgy is érintő folyamatok ezáltal felgyorsulnak, ami könnyen vezethet idősköri elbutuláshoz.

Noha már eddig is több kísérlet bizonyította, hogy az emlékezőtehetség agytorna segítségével szinten tartható, a mostani vizsgálat új utakat mutat az érintetteknek. Ugyanakkor leszögezte: ez nem jelenti azt, hogy a hosszabb ideig tartó, intenzívebb beavatkozások eredménytelenek volnának. A tanulmány The Cochrane Libary című lapban jelent meg.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.