A dohányzó férfiak korán halnak

Egy kutatás szerint a dohányzás az oka, hogy a férfiak a nőknél korábban halnak meg Európában.

A WHO adatai rávilágítanak, hogy a legtöbb országban 60%-ban a dohányzás okozta betegségek miatt van különbség a nemek közti halálozásban. Néhány szakértő szerint az eltérés egyszerűen a biológiai különbözőségből adódik. Az is lehetséges, hogy a nők jóval előbb fordulnak orvoshoz egészségügyi problémáikkal. A különbség Izlandon és az Egyesült Királyságban a legalacsonyabb, ahol évente 200-zal több férfi hal meg 100 000 emberre nézve.

Litvániában és Ukrajnában a legmagasabb, ahol ez a szám 800. Amikor a kutatók a halálokokat vizsgálták, azt találták, hogy minden országban 40-60%-ban a dohányzásból adódik a különbség. Ez alól kivétel Németország, Portugália és Franciaország, ahol ez az arány alacsonyabb. Máltán viszont több, mint 70%. Dr. Gary Mc Cartney, a vizsgálat vezetője szerint:16236?Az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy a nők és a férfiak halálozása közti különbség nem egyszerű biológiai különbségekből ered. A tény, hogy a nemek közti eltérés országonként változó, azt mutatja, hogy társadalmi, nagyrészt dohányzással kapcsolatos okokról lehet szó.?

Ígéretes, hogy egyre több ember dönt a leszokás mellett, de sajnos aggasztó, hogy újabban a fiatal nők körében egyre divatosabb a dohányzás és az alkoholfogyasztás. Natasha Stewart vezető kardiológiai ápoló szerint:

?Egy támogató szolgálatot szeretnénk létrehozni, hogy segítsünk az embereknek leszokni erről a rossz szokásról. Emellett az is fontos, hogy a fiatalok el se kezdjenek dohányozni. Ezért szeretnénk, ha eltűnnének a boltokból a cigarettareklámok, melyekkel a dohány-marketing a fiatalokat egy egészségtelen, életre szóló függőségre csábítja.?

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.