A depressziósok alig szedik a gyógyszereiket

Egy nemrég készült tanulmányból kiderült, hogy a depressziós betegek több mint fele félbehagyja az előírt kezelést. A kutatók szerint a betegek általában még a betegség akut szakaszában megszakítják azt.

Katalán tudósok adták hírül, hogy az antidepresszánsokat szedő betegek fél éven belül leteszik gyógyszerüket, pedig minimum ennyi ideig kellene szedniük azokat. Csak negyedrészük szedi a készítményt 11 hónapnál tovább.

“Csak minden ötödik beteg fejezi be rendesen a kezelést.? ? mondta el a Jordi Gol Kutatóintézetből (IDIAP) Catalina Serna, a European Psychiatry hasábjain megjelent tanulmány társszerzője.

2003 és 2007 között a Katalán Egészségügyi Intézet (ICS) és az IDIAP kutatói 7 525, antidepresszánssal kezelt beteg adatait elemezték. Megvizsgálták, mennyi ideig szedték a gyógyszereiket, és miért hagyták abba a kezelést.10273A lakosság 3,2 százaléka szorult depresszió-ellenes kezelésre, de a betegek 56 százaléka az első négy hónapban abbahagyta a gyógyszerszedést, és kevesebb, mint negyedrészük szedte 11 hónapnál tovább. A kutatók elmondása szerint a betegek általában még a betegség akut szakaszában szakítják meg a kezelést.

“A gyógyszerszedés folytatása meredeken zuhant az első 4 illetve 12 hónap során. A tanulmányban vizsgált betegeknek csak a 22 százaléka vitte végig a kezelést.? ? jegyezte meg Serna.

A férfiak hajlamosabbak megválni gyógyszereiktől, ráadásul ezt korábban is teszik, mint a nők. A férfiak 50 százaléka két hónap után hagyta abba a kezelést, míg a nők 50 százaléka három hónap elteltével.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.