A depresszió valódi oka

Egy új vizsgálat szerint az agyban keletkező gyulladás az egyik fő faktor a depresszió kialakulásában.

Ez az új feltevés kétségbe vonja azt a széles körben elfogadott nézetet, hogy a depresszió kizárólagos oka két ingerületátvivő anyag, a szerotonin és a noradrenalin hiánya az agy bizonyos területein.

?Úgy gondoljuk, hogy a gyulladás az első lépés a depresszió kialakulásában. Ennek következménye a szerotonin és a noradrenalin hiánya.? ? nyilatkozta Dr. Daniel Lindqvist, a Lundi Egyetem Psychoimmunológiai Tanszékének kutatója.

Egyik cikkében leírja, hogy öngyilkossági szándék miatt kezelt betegek gerincvelői folyadékában gyulladásos faktorok, azaz citokinek szokatlanul magas koncentrációját mérték. E szintek magasabbak voltak azon betegeknél, akiknél korábban súlyos depressziót diagnosztizáltak, illetve akik erőszakos öngyilkossági kísérletet követtek el, például megpróbálták felakasztani magukat.14673A Lundi Egyetem Psychiátriai Tanszékének kutatócsoportja klinikai vizsgálatot készül folytatni az új feltevés igazolására. Depressziós betegeket gyulladásgátló gyógyszerekkel kezelnek majd annak reményében, hogy tüneteik csökkennek.

A kutatók szerint a gyulladásnak többféle oka lehet. Elképzelhető, hogy kiindulása lehet egy súlyos influenza, vagy autoimmun betegség, mint például a reuma, vagy egy komoly allergia. Nem kizárható a genetikai hajlam sem a háttérben, vagyis egy meghatározott génvariáns, amely az adott személyt fogékonyabbá teszi a megbetegedésre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.