Valóban jók az ásványvizek?

Az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy az ásványvizekben lévő ásványi anyagok szervetlenek (nem organikusak).

Még egy elterjedt tévhit, ami hosszú távon károkat okozhat nekünk. Tévhit: az ásványvíz annál jobb, minél több ásványi anyag van benne. Furcsa ugye, hogy míg ezelőtt egynéhány fejezettel azt fejtegettem, hogy annyi ásványi anyagot vigyünk be a szervezetünkbe, amennyit csak tudunk, most épp azt ecsetelem, hogy minél több ásványi anyag van az ásványvízben annál rosszabb?

A megoldás sajnos nem triviális és nagyon sokan bele is esnek ebbe a csapdába, amit gondolom nagyon jó fejű marketingesek találtak ki a termékek népszerűsítésére. Az igazság azonban az, hogy az ásványvizekben lévő anyagok szervetlen ásványi anyagok. A szervezetünk azonban csak a szerves ásványi anyagokat tudja feldolgozni! Mit jelent ez?

A sejthártya az ásványi anyag belső fizikai minősége alapján dönt az anyagfelvételről és sejtjeink csupán a már megkötött és szervessé vált ásványi anyagokat veszik fel. Az ásványi anyagok megkötéséhez úgynevezett transzporterekre van szükségünk, pl. növényekre, gyümölcsökre, tejre stb. Ezek az anyagok ugyanis képesek szerves kötésben megkötni a szervetlen ásványi anyagokat.

Az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma az, hogy az ásványvizekben lévő ásványi anyagok szervetlenek (nem organikusak). Igaz, hogy ezek bejutnak a vérünk keringési rendszerébe, de nem hatolnak be a sejtjeinkbe, mert a sejthártya nem ereszti át őket.

A túlzott mértékű szervetlen ásványi sók bevitele szervezetünkben gyorsítja az öregedést. A szervetlen ásványi anyagok a szervezetünk számára károsak, mert lerakódnak a szervezetünkben. Szervezetünk számára csak a szerves (pl. aminosavakon megkötött) ásványi anyagok hasznosak.

Dr. Charles Mayo, a világszerte ismert Mayo Klinika orvosa szerint: “Az egyedüli ásványi anyagok, melyeket a testünk hasznosítani tud: a szerves ásványi anyagok. Minden más típusú ásványi anyag idegen elem a szervezet számára, amelytől meg kell szabadulnia.”

Az ásványvízben lévő ásványok semmiképpen sem játszanának szerepet a szervezet ásványi anyag ellátásában! Szervezetünkben a víznek szállító szerepe van. Minél alacsonyabb a szervetlen ásványi anyag tartalma, annál jobb. A legjobb az lenne, ha forrásvizet fogyasztanánk. Az ásványvizek – mint ahogy a nevükben is benn foglaltatik – ásványi anyagokkal dúsított vizek, melyeket nagy mélységből hozzák a felszínre. Szemben a forrás vizekkel amelyek felszíni vizek, tulajdonképpen szűrt esővíz, ezért csak alacsony ásványi anyag tartalommal rendelkeznek.8458Ha már ásványvizet választunk, akkor érdemes oxigénnel dúsított ásványvizet fogyasztani. Ezekből ma már egyre többféle kapható, általában minden nagyobb szupermarketben. Az oxigénnel dúsított víz nagy előnye, hogy a vízben az oxigén olyan kötésben található meg, amely a gyomor és a bélfalon keresztül képes bejutni a véráramba és a normál légzésnél hatékonyabban képes növelni a vér oxigénszintjét.

Az oxigénnel dúsított vízből felvett oxigén növeli a teljesítőképességet és frissíti a szervezetet. Intenzív munka mellett csökkenti a tejsavképződést az izmokban. Kedvező irányba tereli az anyagcserét és a vérkeringést. A véráramon keresztül eljut a sejtekhez és a májba, ahol jótékonyan befolyásolja a méregtelenítő és savtalanító folyamatokat.

A megoldás tehát. Vagy forrásvíz, vagy olyan szénsavmentes ásványvíz, mely ásványi anyag tartalma legalább 500 mg/l érték alatt van (ez mindig fel van tüntetve a címkén), ha mód van rá, akkor oxigénnel dúsított ásványvizet válasszunk.

Itt még szóba jöhet megoldásként az otthonunkba is beszerelhető víztisztító berendezések. Ma már nagyon jó szűrőértékekkel ellátott készülékek állnak a rendelkezésünkre. Vásárláskor tehát tartsuk szem előtt, hogy a megszűrt víz ásványi anyag tartalma minél alacsonyabb legyen.

Mérsékelt égövünkben egy felnőtt ember napi 2,4 liter vizet választ ki a vizelettel, légzéssel, széklettel, izzadással, amit feltétlenül pótolni kell (átlagosan, azaz nyáron többet kell innunk legalább 1 literrel). A vízmennyiség egy részét a táplálékunkkal vesszük magunkhoz a döntő többségét azonban megisszuk. Naponta általában 20-25 testsúly kilógrammonként 1, de minimum 2,5 ? 3 liter vizet kellene fogyasztanunk!

Külön kiemelném: sportolóknak a fokozott vízveszteséget többlet víz bevitellel kell pótolni. Az isoitalok nem pótolják a vizet! Sportolóknak edzések után külön ajánlott az oxigénnel dúsított vizek fogyasztása, mert gyorsan visszaállítják a vér oxigénszintjét.

Forrás: