A por az egyik legnagyobb ellenség

Nem számít, milyen gyakran takarítunk, a port valahogy sosem sikerül teljesen kiirtani. De honnan jön az a sok por?

A por tartalmaz ruhaanyag maradványokat, bútor és tégladarabkákat, halott rovarok maradványait, emberi bőrt és poratkákat. Ezek az apró élősködők olyan allergéneket bocsátanak ki, ami az arra érzékenyeknél akár asztmás rohamot is kiválthat.

Fotó: pexels

A port nem tudjuk teljesen kiirtani, hiszen még a jól szigetelt házakban is naponta legalább kétszer cserélődik a levegő. A pormennyiség csökkentésére mégis van egy jó megoldás, ez pedig a különböző szűrőberendezések telepítése. Az egyik lehetséges megoldás a vákuumszűrők használata, amelyek segítéségével akár 0,3 mikronnyi méretű részecskéket is kiszűrhetjük. Bár a vákuumszűrők rendkívül hatékonyak, áruk igen borsos.

A légszűrők ennél valamivel olcsóbbak, csak vigyázni kell velük, ugyanis gyakran a lakásba bejutó levegő mennyiségét is korlátozzák. Ezért mindenképpen a kevésbé sűrű felszínű szűrőket válasszuk, és rendszeresen cseréljük őket.

Szóba jöhetnek még az elektronikus szűrők is, amelyek a levegőben lévő pollenek és allergének 90 százalékát képesek kiszűrni. Az elektromos légcserélődés miatt a légszűrő berendezések kissé zajosak lehetnek, de hatékonyságuk rendkívül jó.

Forrás: https://napidoktor.hu/index