3,2 millió magyarnak biztosítanak közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást

Az Affidea hat kórházi és két privát központja a járvány idején is működik; májusban további privát központokat újranyitnak

  • Modellértékű integrált magán- és közellátási szolgáltatási portfólió: 6 kórházi és 8 privát központ, 1200 dolgozó
  • 6 megye, valamint a főváros és vonzáskörzetének közfinanszírozott CT-, MR-szolgáltatója
  • 800 000 biztonságos és modern képalkotó diagnosztikai vizsgálat évente
  • 360°-os privát portfólió: képalkotó és endoszkópos diagnosztika, járóbeteg-ellátás, vállalat-egészségügy

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben megerősítette stratégiai szerepét a hazai közellátásban az ország vezető magánegészségügyi szolgáltatója, az Affidea Magyarország. A Budapesten, Szegeden és Győrben, illetve vonzáskörzetükben 3,2 millió ember közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai vizsgálatait biztosító vállalat jelentős erőforrásokat csoportosított át privát működéséből, hogy 900 szakdolgozóval, 6 kórházi központban a COVID–19-járvány alatt is biztosítsa a páciensek nem halasztható, sürgősségi, illetve traumatológiai képalkotó vizsgálatait. A vállalat szerint az elmúlt években, és most, a járvány során is jól vizsgázó működési modell kiindulási pont lehet az állami és a magánellátás tudatosabb együttműködésének kialakítására.

Fotó: 123rf.com

Egyedülálló fejlődési ívet írt le az Affidea három évtized alatt: a Magyarországon alapított vállalat – hazai elsősége mellett – a kontinens vezető egészségügyi szolgáltatói közé emelkedett. Az itthon évente 800 ezer képalkotó vizsgálatot végző vállalat – privát képalkotó diagnosztikai és járóbeteg szolgáltatásai mellett – változatlanul meghatározó szereplője a közfinanszírozott egészségügynek. A cég több mint 900 szakdolgozója a COVID–19-járvány idején is a frontvonalban – hat kórházi és a két privát központban – látta el a betegeket.

A közellátásban stratégiai szerepet betöltő privát szolgáltatók és az állami ellátórendszer egymásra utaltságát egyértelművé tette a járvány, de ez reményeink szerint alkalmat teremthet arra, hogy hosszú távú, hatékony együttműködési modellt tudjunk kialakítani” – mutatott rá Leitner György, az Affidea Magyarország vezérigazgatója.

A koronavírus-járvány miatt gyökeresen átalakított működésben a közfinanszírozott betegek abszolút előnyt élveztek –  még azon az áron is, hogy az állami ellátás fenntartása jelentős erőforrásokat és árbevételt vont el az Affidea privát központjaitól. Innen ugyanis szakorvosokat és szakdolgozókat is átcsoportosítottak a fertőzött betegek vizsgálatait is végző kórházi központjaikba. 

A privát működésből adódó rugalmasság és hatékonyság egy krízishelyzetben jelentős helyzeti előny, amiből egyértelműen a páciensek profitálnak. Így sikerült a járványhelyzetben is végig biztosítani az onkológiai, illetve a sürgősségi és traumatológiai vizsgálatokat” – fűzte hozzá.

A vezérigazgató szerint a COVID–19 alatt az Affidea kórházi központjaiban alkalmazott magas szintű biztonsági protokoll alkalmazása a privát központok májusi újranyitása során jelent lépéselőny a cégnek, hiszen a közellátásban szerzett tapasztalatokat felhasználva a privát központok is rövid időn belül, biztonságosan tudnak majd pácienseket fogadni.

A tervek szerint májusban az Affidea jelenleg zárva tartó két privát központja, az Affidea For Men, és az Affidea BLESZ is újra megnyitja kapuit, a folyamatosan nyitva tartó Váci Greens Egészségközpont pedig május 6-tól – a privát képalkotó diagnosztikai vizsgálatok mellett – ismét fogad privát járóbeteg-előjegyzéseket, szigorúan betartva az elkülönítési protokollt és a biztonsági előírásokat. Az Affidea Bank Center Egészségközpont pedig továbbra is dedikált COVID–19-szűrési helyként üzemel.

Fotó: 123rf.com

Minden harmadik

Bár az elmúlt évek felvásárlásai, és a privát szolgáltatáspaletta bővülése miatt az Affideát sokan magánszolgáltatóként ismerték meg, a vállalat jelenleg is minden harmadik magyar, mintegy 3,2 millió ember számára biztosít állami, azaz közfinanszírozott képalkotó diagnosztikai ellátást – négy budapesti és két vidéki kórházi központban.

A cég közellátásban játszott kulcsszerepéről árulkodnak a fővárosi ellátási adatok. Ráadásul a Budapesten évente 400 ezer röntgen-, ultrahang-, CT-, MR-, mammográfiás, angiográfiás és izotópdiagnosztikai vizsgálatot végző Affidea jelentős szerepet vállal a készenléti CT és MR rendelkezésre állás biztosításában is.

„Ma már az Országos Mentőszolgálat fővárosi sürgősségi és akut CT- és MR-ügyeletében is mi biztosítjuk az ellátás jelentős részét. A hét minden napján, 24 órában nyújtott ellátásunk a teljes fővárosi CT-ügyelet 40 százalékát jelenti, az MR-ügyelet esetében ez az arány már az 50 százalékot is meghaladja” – foglalta össze Leitner György.  – „Budapesten, Szegeden és Győrben, illetve ezek vonzáskörzetében, összesen hat megyében biztosítunk CT-, MR-, ultrahang-, röntgen- vagy mammográfiás vizsgálatokat a közellátás keretein belül. Vállalatunknál az állami finanszírozású képalkotó diagnosztikai ellátások hangsúlyos szerepét mutatja, hogy a páciensek 80 százalékának vizsgálatát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő finanszírozza.”

Emellett ugyancsak az Affidea a radiológiai diagnosztikai szolgáltatója a főváros baleseti sebészeti ellátásának harmadát, körülbelül 560 ezer főt kezelő Fiumei úti traumatológiának.

Az évente elvégzett 330 ezer diagnosztikai vizsgálattal Szegeden és Csongrád megyében is meghatározó szolgáltató Affidea. A folyamatos, 7/24 órás ügyeletet a röntgen-, ultrahang-, CT- és MR-vizsgálatok mellett speciális gyermekradiológiai vizsgálatokra is biztosítja, a Békés és Bács-Kiskun megyeiek számára pedig speciális radiológiai diagnosztikai és intervenciós, valamint izotóp diagnosztikai szolgáltatásokat is nyújtanak.

Győrben is egyre többen fordulnak az Affideához: évente 40 ezer CT-, MR- és mammográfiás szűrő-, illetve komplex mammográfiás vizsgálatot végeznek.

Ugyanannyiból hatékonyan

Az Affidea közfinanszírozott tevékenységét saját eszközökkel, államilag megállapított árszabás alapján végzi, profitját tehát nem magasabb árakkal, hanem hatékony és minőségi szolgáltatási modelljével éri el. A cég természetesen bérleti díjat is fizet az általa használt kórházi helyiségekért, és a kórházaknak visszatérít az államilag előírt árból. Ráadásul a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok ára mellett azok mennyiségét – azaz az adott időszakban végezhető, finanszírozott kapacitást – is az állam határozza meg. Az innovatív, modern eszközpark folyamatos beruházásokat igényel, a cég a töretlen bővülés mellett az eszközvásárlásra és az ingatlanberuházásokra, -felújításokra is nagy hangsúlyt fektet.

„Szemléletes példa az Affidea működésének hatékonyságára, hogy mióta vállalatunk nyújtja a Péterfy Sándor utcai kórház és Manninger Jenő Baleseti Központ teljes radiológiai és izotópdiagnosztikai ellátását, két és félszer annyi képalkotó vizsgálatot végzünk, mint amennyit korábban, az Affidea bevonása előtt végeztek” – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

A cég három évtizedes iparági tapasztalata garancia a minőségi szolgáltatásra: az Európai Radiológus Társaság által minősített 90 európai ötcsillagos CT-központból 40-et az Affidea működtet Európa szerte. A szakmai elismerést elsőként a vállalat hazai CT-központjai nyerték el a CT-vizsgálatok dózistudatos, a betegbiztonságot előtérbe helyező alkalmazásáért. Ilyen alacsony dózisú CT-vizsgálatokat végeznek például az Affidea által támogatott Hunchest népegészségügyi tüdőrákszűrő programban is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.