Buta vagy, ha cigizel

A dohányosok IQ-ja alacsonyabb, mint a nemdohányzóké, és minél többet dohányzik valaki, annál alacsonyabb lesz az intelligenciája ? derült ki egy 20.000 fős mintavételből.

Az izraeli Tel Hashomerben működő Sheba Egészségügyi Központ munkatársa, Dr. Mark Weiser és kollégái által végzett vizsgálatok során azt állapították meg, hogy a napi egy csomag cigarettát elszívó fiatal férfiak intelligenciahányadosa (IQ) 7,5 ponttal alacsonyabb, mint nemdohányzó társaiké.

Az IQ és a dohányzás kapcsolatáról már korábban is születtek tanulmányok, de Dr. Weiser és társai most egy nagyon nagy tömegben, több mint 20 000, 18 éves izraeli katonán végezhetett vizsgálatokat az intelligencia és a dohányzás közötti kapcsolatok jobb megértését célzóan.

Az eredmények ismeretében az izraeli kutatók úgy vélik, az alacsonyabb IQ-val rendelkező serdülők számára érdemes volna olyan célzott programokat kidolgozni, amelyek a dohányos életmód kialakulását képesek megelőzni. A kutatók, a korábbi tanulmányokkal ellentétben nem kellett, hogy mentálhigiénés problémával küzdők adatait is a vizsgálat részeként figyelembe vegyék, mivel katonai szolgálatra az ilyen panaszokkal küzdőket alkalmatlannak tartják és nem szolgálhatnak a fegyveres erőknél. Az így tisztán vizsgált résztvevők 28%-a legalább napi egy szál cigarettát szívott, 3%-uk már leszokott dohányos volt és 68% soha nem dohányzott életében.5033A dohányosok esetében mért intelligencia hányados értékek jelentősen alacsonyabbak voltak a nemdohányzókénál, és az eredmények akkor sem mutattak szembeszökően mást, amennyiben azokat súlyozták a vizsgált személy társadalmi-gazdasági státusza szerint.

A nemdohányzók átlag IQ-ja 101 pont volt, míg a nemrég dohányozni kezdetteké 94. A rendszeresen elszívott cigaretták számával pedig ez az érték tovább romlott: a napi 1-5 szál cigarettát szívók 98 pontjáról a legalább egy dobozzal elszívók 90 pontos intelligenciahányadosáig.

A kutatók megvizsgálták a már a seregbe kerülésük előtt leszokottak értékeit, amelyek átlagosan 97 pontot mutattak, ami még mindig alacsonyabb értékű volt, mint a nemdohányzóké. A nagy mintával végzett kutatás során lehetőség nyílt megvizsgálni azt is, hogy testvérek esetében mi jellemzi a dohányosok és a nemdohányzók intelligenciáját, mint a megvizsgált 70 testvérpár adataiból kiderült, a nemdohányzó testvérek IQ-ja átlagosan magasabb volt, mint a dohányzóké.

Az átlagos intelligenciahányados tartományt 84 és 116 pont közé helyezik a szakemberek. AZ izraeli szakemberek szerint a jelenség magyarázata nem elsősorban a dohányzás okozta IQ-csökkenés, hanem az, hogy az alacsonyabb intelligenciával rendelkezők inkább hajlamosak a dohányos életformát választani.

Forrás: