Fejfájáscsillapító botox

A Botox csökkentheti a migrénes fejfájás gyakoriságát, azonban a fejen belüli nyomás csökkentésében nem segít.

A migrénes fejfájás hozzávetőlegesen 28 millió amerikait érint. A kutatók a botulinumtoxin A típusát tanulmányozták, van-e összefüggés az arcbőrbe adott injekció, és a migrén között.

A kutatók olyan betegeket kerestek, akiknél meg tudták becsülni a kedvező várható terápiás választ. Dr. Christine C. Kim és a massachusetts-i Chestnut Hill bőrgyógyászai 18 beteget vizsgáltak, akik kozmetikai okokból részesültek botox-kezelésben, vagy tervezték annak igénybevételét, illetve migrénes fejfájásokról panaszkodtak.
4863Közülük tíz robbanásszerű, vagy a szem szúrásával járó fejfájást élt meg. Kilenc beteg inkább kirobbanás-szerűen élte meg migrénjét, mintha feje szét akarna robbanni, vagy félbe akarnák vágni. Néhány beteg több típusról is beszámolt.

A botox-kezelést követően 13 beteg számolt be javulásról, közülük 10 berobbanó, vagy a szem szúrásával járó volt. A javulást nem tapasztaló hat beteg mind kirobbanásos fejfájós volt. A javult esetekben a havi fejfájásos napok száma átlagosan 6,8-ról 0,7-re csökkent.

A botox hatása izomparalízis alakul ki, azonban ez a hatás egyedül nem magyarázza a javulást, a szakértők inkább az idegrendszeri jelátviteli utak módosítását helyezik előtérbe, melynek során gátlódnak a fájdalomreceptorok és csökken a gyulladás.

 

Forrás: