2016-os változások az egészségügyben

A betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése érdekében a kormány 2016-ban újabb lépéseket tesz – írja közleményében az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

2016. január 1-től törvényi szinten kerül szabályozásra a „mozgóbér” elemeknek (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok) a béremelés során megemelt alapilletményhez történő igazítása. A mozgóbér elemek alapbérhez történő igazításával érintett szakdolgozók jövedelme átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb. A 2016-os évben ezen feladatra 12,8 milliárd Ft költségvetési forrás áll rendelkezésre.

2016-tól új támogatási forma kerül bevezetésre, melynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb 5 évig bruttó 151.000 Ft támogatásban részesülnek azon fiatal szakorvosok, akik Magyarországon, köz-finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál teljes munkaidős foglalkoztatás keretében alkalmazottként végeznek egészségügyi tevékenységet – olvasható a tájékoztatásban.

Kormányzati prioritás az alapellátás megerősítése, illetve a pálya vonzóbbá tétele az alapellátás szereplői számára, ennek érdekében a 2015. augusztus 1-jétől hatályos alapellátásról szóló 2015. évi CXXIII. törvényhez kapcsolódó rendeletek két csomagban kerülnek előkészítésre. Az első végrehajtási rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Ezek többek között a csoportpraxisok, praxisközösségek kialakítási szempontjait, a kollegiális szakmai vezető háziorvos intézményére vonatkozó részletszabályokat, az egészségfejlesztési irodák (EFI) jogállását és a települési egészségterv részletszabályait fogják tartalmazni.

A közlemény szerint a kormány céljául tűzte ki továbbá az egészségügyi ellátórendszer és a betegellátás színvonalának minőségi javítását, melynek érdekében 2016. január 1-től 1 milliárd Ft többletforrás került elkülönítésre az egészségügyért felelős szakmai ágazat fejezeti kezelésű előirányzatain. Ennek az intézkedésnek a célja a Budapesten kialakításra kerülő új kórház tervezése – olvasható az orientpress.hu oldalon!

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.