Erős UV-B sugárzás – kerüljük a tűző napot

Túlnyomóan napos idő várható a Dunántúlon kevesebb, a Dunától keletre több gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. A déli szél főként az ország nyugati harmadán napközben megélénkülhet, egyébként gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között várható, de néhol kissé hűvösebb lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Front nem lesz felettünk, de a légkörben melegedés zajlik. A különösen érzékeny szervezetűeknél melegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek, álmatlanságot, fejfájást, esetleg a teljesítőképesség csökkenését tapasztalhatják. A kora délutáni időszakban erős lesz az UV-B sugárzás.

Időjárási helyzet Európában

A Barents-tengertől a Kárpátokig hullámzó frontálzóna szeli ketté a Kelet-európai-síkság időjárását. A frontvonal előtt még 30, 36, mögötte már csak 22, 25 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Ciklon örvénylik Írországtól északnyugatra, amelynek hatására a Brit-szigeteken, a Németalföldön, Franciaországban és Németországban erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, helyenként zivatarok is kipattannak. A nappali csúcshőmérséklet Európa más területeihez hasonlóan ott sem tér el jelentősen a sokéves átlagtól, ugyanakkor Németországban helyenként csak 15 fok körüli értékeket mérnek. A térségbe nyugat felől benyúló anticiklon hatására Dél-Európában hamisítatlan nyári idő van, kevés gomolyfelhő is csak néhol jelenik meg az égen. A Kárpát-medence fölé csütörtök estig egyre melegebb, száraz levegő áramlik; visszatér a kánikula.
    

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.