Ma főleg a melegfrontokra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, migrén

Ma főleg a melegfrontokra érzékenyeknél jelentkezhet fejfájás, migrén, álmatlanság. Hamarabb elfáradhat a szervezet, emiatt csökken teljesítőképességünk. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások.

Fejfájás és felhők, több napsütéses időszakkal

Éjszaka főleg az Alföld egyes részein vékonyodhat el az összefüggő felhőtakaró, a Dunántúlon azonban többfelé lehet még eső, esetleg szitálás, miközben a Északi-középhegység környékén és a Nyírségben záporok alakulnak ki. A szélcsendes helyeken átmenetileg erősen párássá válhat a levegő. Napközben az ország nagyobb részén a rövid napos időszakok mellett sok lesz a felhő, és elszórt záporok alakulnak ki. A zártabb felhőtakaró a Dunántúl keleti felében, a Duna vonalában, valamint Nógrádban valószínű, és a felsorolt területeken sokfelé lesz csapadék; délutántól zivatarokkal, amelyeket lokálisan akár felhőszakadás is kísérhet. Az Alföldön többfelé megélénkül az északkeleti, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik, helyenként átmenetileg viharossá fokozódik az északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 16 és 21 fok között valószínű, de a tartósan borult, csapadékos helyeken ennél kissé hűvösebb is lehet.

felhos_ido1

A pollenterhelés valószínűleg ismét emelkedni fog. Várhatóan fokozódik a pázsitfűfélék pollenszórása, virágporuk mennyisége többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. Bár a tavaszi pollenszezon már lecsengőben van, a virágos kőris, az eperfafélék, valamint a fenyőfélék pollenkoncentrációja még megemelkedhet, és helyenként elérheti a magas szintet is. Alacsony-közepes koncentrációban számos további fafaj pollenje is előfordul még a levegőben (főként a bükk, a tölgy, a nyír, a fűz, a dió, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenje). Az útifű, valamint a lórom virágporából továbbra is csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, elérheti a közepes szintet is.

Távolabbi kilátások szerdától szombatig:

Szerdán még többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, majd napos és erősebben gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan alakul ki záporeső, néhol esetleg zivatar.

Jelentős mennyiségű csapadék (legalább napi 5 mm) az ország területének 60 százalékán lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között várható, de szerdán a Dunántúlon csak 12, 17 fok valószínű.

A hőmérséklet napi középértéke és eltérése a sokévi átlagtól (Budapest külterületén):

2016. május 1. 14,1 °C -1,3 °C 1871 óta ezen a napon Budapesten előfordult legmagasabb hőmérséklet: 32,9 °C (2012) legalacsonyabb hőmérséklet: -1,3 °C (1976)

Forrás: met.hu