1 milliárd ember szenvedését fogja okozni a szélsőséges hőstressz

Egymilliárd embert fog érinteni a szélsőséges hőstressz, ha a klímaválság miatt a globális hőmérséklet csak 2 Celsius-fokkal emelkedik – derül ki a brit meteorológiai hivatal által a koppenhágai klímacsúcson közzétett kutatásból. A tudósok szerint ez 15-szörös növekedést jelentene a ma kitett emberek számához képest.

A Cop26 legfontosabb célja, hogy életben tartsák a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozásának esélyét, de a küldöttek szerint még sok munka vár rájuk a csúcstalálkozó utolsó hetében, hogy ezt elérjék – számol be a The Guardian.

A Met Office értékelte a nedves hőmérsékletet, amely a hőt és a páratartalmat is magában foglalja. Amint ez a mérőszám eléri a 35 Celsius-fokot, az emberi test nem tudja magát izzadással hűteni, és még az árnyékban ülő egészséges emberek is meghalnak hat órán belül. A Met Office elemzése 32C-os nedves tompa hőmérsékleti határértéket használt, amelynél a dolgozóknak rendszeresen pihenniük kell, hogy elkerüljék a hőkimerültséget, legalább az év 10 napján.

Fotó: 123rf.com

Ha az éghajlati vészhelyzet megszüntetésére irányuló erőfeszítések kudarcot vallanak, és a hőmérséklet 4 Celsius-fokkal emelkedik, a világ lakosságának fele szenvedni fog ettől az extrém hőstressztől.

A hőség a globális felmelegedés legnyilvánvalóbb hatása, és egy nemrégiben készült tanulmány szerint a szélsőséges hőség a világ városaiban az elmúlt évtizedekben megháromszorozódott. 2020 nyarán az Egyesült Államok lakosságának több mint egynegyede szenvedett az extrém hőség hatásaitól, a tünetek között hányinger és görcsök is szerepelnek.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a 2017-ig tartó két évtizedben világszerte legalább 166 000 ember halt meg a hőhullámok miatt. Az Egyesült Királyság kormányát hivatalos éghajlati tanácsadói többször figyelmeztették, hogy az ország “szánalmasan felkészületlen” a fokozott hőségre, különösen az olyan érzékeny helyeken, mint a kórházak és az iskolák.

A Met Office elemzése az EU által finanszírozott Helix projekt kutatásaiból származik, amely a folyami áradások, az erdőtüzek, az aszály és az élelmezésbiztonság növekvő kockázatát is feltérképezi. Gyakorlatilag az egész lakott világot érinti legalább egy hatás.

Foto:123rf.com

“Az éghajlati hatások bármelyike ijesztő jövőképet mutat. De természetesen a súlyos éghajlatváltozás számos hatást fog kiváltani, és térképeink azt mutatják, hogy egyes régiókat több tényező is érinteni fog” – mondta Andy Wiltshire, a Met Office munkatársa.

A trópusi országokat, köztük Brazíliát, Etiópiát és Indiát sújtja a legsúlyosabban a szélsőséges hőstressz, egyes részein az emberi élhetőség határát súrolva. Albert Klein Tank professzor, a Met Office Hadley Központjának igazgatója azonban azt mondta: “Ezek a térképek a világ azon területeit mutatják be, ahol az előrejelzések szerint a legsúlyosabb hatások várhatóak. Ugyanakkor a világ minden régiója – beleértve az Egyesült Királyságot és Európát is – várhatóan továbbra is szenvedni fog az éghajlatváltozás hatásaitól”.

A tudósok már évek óta figyelmeztetnek a halálos mértékű hőségre és páratartalomra. Egy 2015-ös tanulmány szerint a Közel-Keleten található Öböl, a globális olajipar központja, az emberi túlélés határát meghaladó hőhullámoktól fog szenvedni, ha az éghajlatváltozás nem kerül ellenőrzés alá.

A 2018-as kutatás szerint a bolygó leghalálosabb helye a jövőbeni szélsőséges hőhullámok szempontjából az észak-kínai síkság lesz, amely a világ egyik legsűrűbben lakott régiója és a hatalmas ország legfontosabb élelmiszertermelő területe.

Tétlenül nézzük a klímakatasztrófát?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.